Annons

Birgitta Forsberg:Persson valde en man ur egna S-leden

Jens Henriksson blir vd för Swedbank där Göran Persson är ordförande.
Jens Henriksson blir vd för Swedbank där Göran Persson är ordförande. Foto: TT

Han fick inte posten som finansminister. Nu får han Swedbank i stället. Belöningen kom till slut till den trogna rörelsemannen Jens Henriksson. Banken ska ledas av två socialdemokrater, som inte kan mycket om bank.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Så var då Jens Henrikssons nej den 29 april i år ett Göran Persson-nej. Då dementerade han för SvD att han skulle bli koncernchef för Swedbank, efter att Expressens källor hade pekat ut honom som ny vd.

– Nej, det är inte aktuellt, jag trivs utmärkt på Folksam, hälsade Jens Henriksson via försäkringsbolagets presschef Kajsa Moström.

Att Folksamchefen var så kär i sitt jobb tvivlade dock många på. Enligt SvD:s källor var socialdemokraten nära att bli finansminister, men partiet valde 2012 Magdalena Andersson som sin ekonomisk-politiska talesperson i stället.

En påstått besviken Jens Henriksson fick i sex års tid i stället sitta undanskymd på rörelsens kundägda försäkringsbolag i skrapan vid Skanstull i Stockholm.

Visserligen har han försökt att locka dit journalister genom olika presskonferenser, men resultatet har varit rätt skralt.

När han väl fått dit några reportrar har han hållit intressanta exposéer om världsekonomin. Tankar som han fått genom sina resor till Internationella valutafondens, IMF:s, årliga övningar i Washington.

Annons
Annons

Han var på IMF under finanskrisen 2007–2009 och fick göra utryckningar till två blödande medlemsländer i sin valkrets, Island och Lettland.

Som vd för Folksam har han fått ta hand om det hans företrädare, socialdemokraten Anders Sundström, köpte: en stor aktiepost i Swedbank.

Sundström agerade vit riddare när Swedbank var ytterst nära att gå omkull i finanskrisen och använde Folksams pengar för att vara med i två nyemissioner i banken. Vågspelet gick hem, banken överlevde, aktien steg och Folksam kunde sälja en del av posten.

Men som näst största ägare i banken och ledamot i valberedningen har Jens Henriksson ett stort ansvar för att ha utsett den styrelse som under flera år har lekt leken, ”ser inget, hör inget, vet inget”, när det gäller att få robusta system för att förhindra penningtvätt på plats.

Och dessutom backade Jens Henriksson i det längsta upp både dåvarande vd Birgitte Bonnesen och dåvarande styrelseordförande Lars Idermark. Han gav därtill hela styrelsen ansvarsfrihet.

Trots att han inte agerade tidigare har nu belöningen för rörelsemannens trofasthet kommit. Rörelsetoppen Göran Persson, Swedbanks nya ordförande, rekryterar honom som vd.

Därmed står två S-märkta män i spetsen för den bank som en gång startade som ett slags folkrörelse, med sparbanker.

I ett läge då många trodde att Swedbank skulle välja ett bankproffs som vd, en person som kunde räta upp allt som gått fel, valde Göran Persson i stället en man ur de egna leden.

En man som har talets gåva, som kan skilja på rätt och fel, och som har en god chans att återupprätta förtroendet för banken. För Jens Henriksson är en slipad politiker, som vet hur medierna funkar.

Men han kan inte mycket om bank. Att ha suttit på ägarsidan i sex år och att ha sett bankerna från sina tolv år på finansdepartementet är en sak. Att ha jobbat i bank, med kunder, med regelverk, med it-system, är en annan.

Nu gäller det för Jens Henriksson att snabbt förstå Swedbanks innersta väsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons