Annons

Torbjörn Isacson:Perssons dilemma: Hur mycket ska delas ut?

Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank och LKAB.
Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank och LKAB. Foto: Pontus Lundahl/TT

Swedbank och LKAB väljer olika vägar – trots att båda har Göran Persson som styrelseordförande. Den statliga gruvjätten har som plan att dela ut miljardbelopp till aktieägarna mitt under pågående coronakris.

Under strecket
Publicerad

Torsdagen var en hektisk dag för Göran Persson. Klockan 7 på morgonen släppte Swedbank sin delårsrapport, efter att på onsdagskvällen ha meddelat att beslutet om utdelning ska skjutas upp. Och klockan 15 var det årsstämma för det andra storbolaget där Persson är styrelseordförande, LKAB.

Redan i samband med bokslutet för 2019 talade LKABs vd Jan Moström om att det var osäkra tider. Därefter har krisen i världen ökat dramatiskt, även om torsdagens rapport för det första kvartalet visade stabila siffror.

Trots att läget ansågs osäkert redan i februari fattade styrelsen beslutet att dubbla utdelningen till hela 6,1 miljarder kronor, vilket för LKAB till utdelningstoppen bland de statliga bolagen.

Detta samtidigt som Göran Persson, känd för uttrycket ”Den som är satt i skuld är inte fri”, torde vara väl medveten om hur enormt slagiga resultaten är i LKAB, som är i händerna på internationella järnmalmspriser och valutafluktuationer.

Under de senaste toppåren, mellan 2010 och 2012, gjorde LKAB ett resultat före skatt på mellan 11 och 15 miljarder kronor per år. Men redan 2014 var det mesta av vinsten utraderad, och bottenåret 2015 gjorde bolaget en förlust på 7 miljarder kronor.

Annons
Annons

Under de tidigare toppåren var utdelningen som mest uppe i 5,5 miljarder kronor. Så sent som 2017 var det noll, för att därefter höjas i ett par år. Och nu vill styrelsen alltså slå till med en dubblering från fjolårets utdelning på 3,1 miljarder kronor, vilket också innebär att en större andel av resultatet delas ut än under de tidigare toppåren.

När LKAB på grund av coronakrisen flyttade sin årsstämma till torsdagseftermiddagen på Stockholmskontoret stod styrelsen fast vid ett utdelningsförslag på 6,1 miljarder kronor. Av ”försiktighetsskäl” vill styrelsen däremot dela upp utdelningen, enligt information i delårsrapporten ska 4,1 miljarder kronor delas ut senast den 6 maj och resten senare under året.

Från Göran Perssons andra bolag, Swedbank, är tongångarna helt annorlunda.

Swedbanks vd Jens Henriksson talade i samband med sin rapport för det första kvartalet om att vi sannolikt står inför en global recession, och hastigheten som det slår mot ekonomin är exempellös. Bankens kreditförluster och reserveringar på drygt 2,1 miljarder kronor för det första kvartalet sticker ut, och totalt sett gick banken med förlust där böterna för penningtvätt också slog hårt.

På onsdagskvällen meddelade banken att den uppskjutna årsstämman ska hållas den 28 maj. Men utdelningen, som sedan tidigare föreslagits sänkt med nära 40 procent, kommer inte att bestämmas på stämman. Det beslutet ska istället fattas längre fram när pandemins konsekvenser kan överblickas bättre.

Sedan tidigare har också ståljätten SSAB, där LKAB på senare tid skjutit fram som en an av de största ägarna med 10,5 procent av kapitalet av rösterna, inom loppet av några dagar först föreslagit en halverad utdelning och därefter slopat den helt.

Statliga Vattenfall, som håller årsstämma på tisdag i nästa vecka, har halverat sin först föreslagna utdelning.

LKAB skiljer med andra ord ut sig rejält.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons