Annons

Persson: ”Stort, fint och allvarligt uppdrag”

Göran Persson ska väljas till ny ordförande i Swedbank på extrastämman 19 juni.
Göran Persson ska väljas till ny ordförande i Swedbank på extrastämman 19 juni. Foto: Lars Pehrson

Nästa vecka väljs Göran Persson till ny ordförande i Swedbank, men redan nu har han gett sin första intervju om uppdraget.

– Man måste bli bättre på att övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt, säger han till Expressen.

Under strecket
Publicerad

Med anklagelser om penningtvätt, en utredning som leds av ekobrottsmyndigheten, och hotande skyhöga böter i USA att oroa sig för ser bankens framtid allt annat än ljus ut. Persson säger att hans huvuduppgift i detta läge blir att återvinna förtroendet för Swedbank.

– Jag tror säkert att banken jobbar seriöst och duktigt. Men man måste bli bättre och också övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt, säger han till Expressen.

Trots den djupa kris banken dragits ner i säger Persson att han ser fram emot den nya positionen.

– Jag har stor respekt, det är ett svårt uppdrag som rymmer väldigt många intressenter. Men det är också ett företag med 15 000 anställda och en systemviktig bank. Så det är ett stort, fint och allvarligt uppdrag, säger han.

Han är tidigare stats- och finansminister men arbetar just nu som konsult på PR-byrån JKL. Ett uppdrag som han nu berättar att han inte kommer att lämna när han tar sig an den krisande storbanken.

– Jag kommer att dra ner på mina andra uppdrag, men inte lämna JKL, säger han.

Det är nu en och en halv månad sedan Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick sparken en timme innan bankens årsstämma. Sedan dess har banken letts av den tillförordnade chefen Anders Karlsson.

Persson menar att han trots sin brist på bankerfarenhet är rätt person att leda banken framåt.

– Det är klart att en styrelse ska vara så sammansatt att den speglar olika delar av bankens utmaningar. Jag vill nog kanske tro att jag har en del erfarenhet som kan vara av glädje för banken, säger han till Expressen.

Han säger också till tidningen att han kommer att fortsätta bedriva jord- och skogsbruk tillsammans med frun Anitra Steen på deras gård Torp i Sörmland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons