Annons

Karin Henriksson:Pest eller kolera som ÖB – väljarnas dilemma

Vilket är det minst dåliga alternativet? De amerikanska väljarnas vånda gäller inte bara presidentposten, utan även vem som ska bli överbefälhavare i världens starkaste försvarsmakt och leda kampen mot IS. Hillary Clinton eller Donald Trump?

Under strecket
Publicerad

De två presidentkandidaterna frågades ut i direktsändning under onsdagen.

Foto: Andrew Harnik/Evan Vucci/APBild 1 av 1

De två presidentkandidaterna frågades ut i direktsändning under onsdagen.

Foto: Andrew Harnik/Evan Vucci/APBild 1 av 1
De två presidentkandidaterna frågades ut i direktsändning under onsdagen.
De två presidentkandidaterna frågades ut i direktsändning under onsdagen. Foto: Andrew Harnik/Evan Vucci/AP

WASHINGTON För ögonblicket är frågan om USA är redo för en kvinnlig ÖB rätt ointressant. Mätningar har länge tytt på att folk är det och att övervägandena på valdagen den 8 november gäller tillit, omdöme, erfarenhet, personlighet, syn på andra ledare och USA:s traditionella roll i världen.

På onsdagskvällen drogs en del av detta fram i ljuset vid den första indirekta drabbningen mellan Demokraten Hillary Clinton och Republikanen Donald Trump. De deltog i ett ”Commander-in-chief”-toppmöte ombord på museifartyget Intreprid i New York, först en knapp halvtimme med Clinton, sedan med Trump.

Båda kandidaterna har hållit säkerhetspolitiska linjetal hos veteranorganisationer och på regementsorter.

Clinton utmålar Trump som okunnig och farlig, medan han hävdar att hon är instabil och ”skjutglad” och att hennes insatser ”i Irak, Libyen och Syrien bara lett till lidande och död”.

Annons
Annons

Dessa attacker kommer att fortsätta och den som övertygar flest om den andres olämplighet kan vinna valet. Exgeneraler och utrikespolitiska experter bidrar från sitt håll, liksom Barack Obama, vars politik Clinton måste försvara och kritisera på en gång.

Om vad som kvalificerar just henne som ÖB svar Clinton ”temperament och omdöme”, medan Trump sa ”Jag har byggt upp ett fantastiskt företag, jag har varit överallt i världen, jag har haft med andra länder att göra.”

Det är högst tveksamt om någon övertygades av en mångordigt defensiv Clinton och en yvigt undanglidande Trump. Epostskandalen spökar fortfarande och Clinton förmådde inte att byta samtalsämne, med till exempel ett Jag trodde att vi skulle diskutera hoten mot vårt land.

Utfrågaren Matt Lauer kritiserades för att ha avbrutit henne – kvinnan – men inte Trump – mannen – när han orerade om sin plan mot IS och att göra USA stort och starkt igen. Lauer lät också Trump stå oemotsagd när han påstod att han hela tiden var emot Irakkriget. Trump bekräftade också sin beundran för ryske presidenten Vladimir Putin, utan hänsyn till realpolitik och maktsfärer.

Clinton kan glädja sig åt att fler väljare hela tiden uppgett att de värdesätter hennes erfarenhet och att fler kan tänka sig att det blir hon som ansvarar för kärnvapenarsenalen.

I en färsk nationell NBC-mätning uppgav 46 procent att de föredrar Clinton som ÖB, mot 39 procent för Trump. Men trots att välkända republikanska säkerhetspolitiska profiler tagit avstånd från Trump har han övertag bland militärer, 55 mot 36 procent i nämnda NBC-enkät.

Att han på ett för många sätt oförlåtligt sätt stötte sig med de muslimska föräldrarna till en stupad militär tycks inte ha spelat in, inte heller hans uttalande ”I love war” i november som Clintonkampanjen lyft fram. Återstår att se om onsdagens uttalande om att generalerna som ”förminskats till sopor” under Obama måste bytas ut ändrar på detta.

Trump hade tagit tillfället i akt och lagt fram förslag för att stärka militären före ÖB-debatten, med en kraftig personalökning i armén och marinkåren, samt fler fartyg och flygplan.

Att Obama svältfött Pentagon är en vanlig litania bland Republikanerna utan att nämna att krympningen av budgeten ingick i en uppgörelse med den republikanskt styrda kongressen. En intensiv dragkamp om pengarna för nästa år pågår för närvarande, med krav från Demokraterna på att anslagen till icke-militära utgifter också måste ökas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons