Annons

Peter Englund: Skamligt att försöka tysta vittnen

Akademien bör offentliggöra hela den nya utredningen. Det anser Peter Englund, som är en av dem som vittnar med namn i utredningen.

– Det skulle ligga i linje med den ökade öppenhet som ständige sekreteraren Anders Olsson och andra ledamöter förespråkat.

Under strecket
Publicerad

Peter Englund och Anders Olsson

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien

Under måndagen kunde SvD avslöja att den nya advokatutredningen om sekretessbrott i Svenska Akademien är klar, och att två av de uppgiftslämnare som framträder med namn är dramaturgen Anna Kölén och före detta akademiledamoten Klas Östergren.

Även Peter Englund, akademiledamot som för närvarande inte deltar aktivt i institutionens arbete, bekräftar att han har valt att häva sekretessen på sitt vittnesmål i den nya utredningen.

– Jag hoppas och tror att Akademien offentliggör utredningen – det skulle ligga i linje med den ökade öppenhet som ständige sekreteraren Anders Olsson och andra ledamöter förespråkat, säger han till SvD.

SvD har tagit del av Englunds vittnesmål, som handlar om när han fick indikationer på att någon hade läckt uppgifter om att Patrick Modiano skulle få Nobelpriset i litteratur.

En fransk tidning rapporterade att Modiano hade fått en förvarning före tillkännagivandet. Den som hade mottagit informationen var en dotter i familjen, och Peter Englund uppger för advokatbyrån att han hade hört från flera håll att Jean-Claude Arnault var bekant med en av Modianos döttrar.

Annons
Annons

Peter Englund och Anders Olsson

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Peter Englund kontaktade därför Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, och enligt rapporten blev Frostenson mycket upprörd och Arnault förklarade det hela ”rätt ordrikt” som ett missförstånd. Det var ”helt omöjligt” att han hade läckt.

Dramaturgen Anna Kölén berättade på måndagen i SvD om att Jean-Claude Arnault har läckt flera Nobelpristagare till henne, och att hennes familj har utsatts för hot, vilket skulle kunna ha att göra med att hon har valt att framträda med namn i utredningen.

Peter Englund och Anders Olsson
Peter Englund och Anders Olsson Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT

Anders Olsson var på måndagskvällen först osäker på om utredningen kommer att offentliggöras.

– Det vet jag inte i dagsläget. Det beror på vad som kommer ur den här situationen, sa han till TT.

Anders Olsson sade också att Akademien ser väldigt allvarligt på uppgifterna om att ett av vittnena har utsatts för hot, och bekräftar att han känner till att hoten polisanmälts.

– Det glädjer mig att Anders Olsson erkänner att uppgifterna i rapporten är graverande och att han säger Akademien tar hoten min familj har utsatts för på allvar, säger Anna Kölén.

– Men jag hoppas att Akademien också ska handla därefter. Det är viktigt att de reder ut ansvarsfrågorna och att institutionen tar ansvar också för att enskilda ledamöter inte bryter mot Akademiens officiella hållning.

Peter Englund säger till SvD att han tycker att det är viktigt att vittnesmålen kommer upp i ljuset.

– För övrigt tycker jag att försök att påverka vittnen och till och med tysta dem är skamligt.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson skriver till SvD att Akademien under måndagskvällen beslutade att offentliggöra utredningen, efter att vissa integritetskänliga delar maskerats. Utredningen ska enligt Anders Olsson presenteras under tisdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons