Annons

Peterson: Störst skillnad mellan kön i Skandinavien

I fredagens ”Skavlan” citerar den ”svaghetsföraktande” psykologen Jordan B Peterson genusforskning:

– Kvinnor och mäns lynnen och intressen går mest isär i Skandinavien.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lars Pehrson

Vart Jordan Peterson än reser drar han fulla hus. I juli talade han inför 6 000 personer på 02 Arena i London.

Foto: Jeff Gilbert/IBL
Foto: Lars Pehrson
Efter reklamen visas:
Kontroversen kring Jordan Peterson

Nätet blev psykologen Jordan B Petersons nyckel till att bli känd – eller ökänd beroende på vem som får frågan. Citaten haglade i brandtal efter brandtal, såsom ”Sansade kvinnor måste stå upp mot sina galna systrar och säga att det räcker nu med manshatet”.

Med sina miljontals Youtubefans har han kallats en Messias.

På fredagen gästade han ”Skavlan” i SVT.

– Med sina miljontals Youtubefans har han kallats en Messias men han väcker raseri bland andra, inledde Fredrik Skavlan sin presentation.

Enligt Jordan B Peterson är det skillnad mellan att uppfattas som provocerande och att vara en provokatör.

– Jag provocerar inte folk, jag säger bara vad jag tror vara sanningen. Att provocera betyder att man har som syfte att göra folk upprörda, och det har jag inte, sa psykologen och fick en applåd från publiken.

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Vart Jordan Peterson än reser drar han fulla hus. I juli talade han inför 6 000 personer på 02 Arena i London.

Foto: Jeff Gilbert/IBL

På frågan vad som provocerar honom svarade han:

– Jag upplever det som lite provocerande att bli kallad nazist.

Fansen beskriver Jordan B Peterson som yttrandefrihetskämpe, som säger att samhället hotas av postmodernism, moralrelativism och feminism. "Om männen pressas för hårt mot att förkvinnligas,” har han skrivit, ”kommer de att bli mer intresserade av hård, fascistisk ideologi”.

Den största skillnaden i världen mellan kvinnor och mäns lynne och intressen finns i Skandinavien.

– Lika förutsättningar har inget med lika utfall att göra, de befinner sig inte ens i samma konceptuella universum, det är dåraktigt och har under historiens gång många gånger visat sig vara farlig, och även omöjligt, sa han till Skavlan.

– Jag vet inte hur känt det här är i Skandinavien men den största skillnaden i världen mellan kvinnor och mäns lynne och intressen finns i Skandinavien, och det är en konsekvens av er jämställdhetspolicy.

Jordan B Peterson hänvisade till, utan att namnge, vetenskapliga studier som sträckte sig 25 år bakåt i tiden och publicerats i bland andra tidskriften Science.

– Alla blir så chockade när de får höra det här men det är inte chockerande nyheter inom vetenskapsvärlden.

Centerledaren Annie Lööf, även hon gäst på programmet, fick då tillfälle att ge sin syn på saken.

– Det är viktigt att jag lär min dotter att hennes mamma kan leda och visa vägen, att hennes pappa kan krama och pussa henne och visa sina känslor.

Vart Jordan Peterson än reser drar han fulla hus. I juli talade han inför 6 000 personer på 02 Arena i London.
Vart Jordan Peterson än reser drar han fulla hus. I juli talade han inför 6 000 personer på 02 Arena i London. Foto: Jeff Gilbert/IBL
Annons
Annons

Jordan B Peterson kontrade inte. Han beskrev att han var nära sin far och umgicks med honom i en och en halv timme varje kväll de första två åren av sitt liv. När han blev äldre jagade de och paddlade kanot tillsammans.

– Självömkan var något dåligt.

Den vuxna Jordan B Peterson har beskrivits som ”svaghetsföraktande”; den tonårige Jordan B Peterson blev upphängd på krok i kapprummet av de tuffa eleverna om det blev bråk – han var för klen för att kämpa emot, sa han till Skavlan.

Det är svårt att tala sanning eller åtminstone inte ljuga, det är en ständig utmaning.

Förenklat lyder hans budskap till dagens män att de måste ta ansvar för sina liv. I år gav Mondial ut hans bok ”12 livsregler” på svenska. Fredrik Skavlan frågade vilken av reglerna som författaren själv har mest problem med att följa.

– Det är svårt att tala sanning eller åtminstone inte ljuga, det är en ständig utmaning. Det är lätt att använda språket på ett sätt som lönar sig på kort sikt, svarade Jordan B Peterson.

– Utan en ädel väg genom livet blir du bitter, och då tenderar du att vilja hämnas oavsett hur och det är inte bra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons