”Jag investerar mer pengar varje år än jag tjänar”, säger Petter Stordalen.
”Jag investerar mer pengar varje år än jag tjänar”, säger Petter Stordalen. Foto: Malin Hoelstad

Petter Stordalen: ”Fy fan, hur blev mitt liv så här?”

Han äger 193 hotell och har 16 000 anställda. Men nästan inga vänner. Med ett ständigt flöde av tvärsäkra oneliners framstår Petter Stordalen som en mix av norsk predikant och amerikansk företagsledare.

Uppdaterad
Publicerad

Petter Stordalen skrider fram i lobbyn.

Hotellmagnaten sticker ut i svart Balmainuniform och cowboyboots från Saint Laurent.

Han kallar kvällens hotellinvigning i Stockholm för en ”show”.

Jag älskar måndagar, jag älskar vardagar, jag älskar varje dag.

– Det är inte sådan här jag är när jag kommer in på kontoret på måndag morgon i blå kostym och vit skjorta, korrigerar han.

Inte för att han fruktar vardagen på kontoret.

– Jag älskar måndagar, jag älskar vardagar, jag älskar varje dag, slår han fast och sms:ar hundvakten.

Schäfern ”Öbbe” har varit ensam på rummet för länge.

– Han kommer vara vild när jag kommer tillbaka. Tänk dig, varje dag när jag vaknar så är han bara så glad, han är så happy. Om det är minus tjugo grader eller sol spelar ingen roll. Han är alltid glad.

Öbbe och husse delar temperament. Petter Stordalen framstår som en mix av norsk predikant och amerikansk företagsledare. Yvig, övertygande.

Med ett ständigt flöde av tvärsäkra oneliners.

Ibland i en undervisande ton:

”Jag investerar mer pengar varje år än jag tjänar. Tänk på det, Malin. Jag investerar mer pengar varje år än jag tjänar.”

Han räds heller inte sakrala referenser. Den årliga personalkonferensen ”VK”, en ”vinterkonferanse” med prislapp på mellan 40 och 50 miljoner kronor, har drag av väckelserörelse.

”Nordic Choice började som en investering i livet mitt. Men jag anande inte att det skulle bli livet mitt”, säger Petter Stordalen.
”Nordic Choice började som en investering i livet mitt. Men jag anande inte att det skulle bli livet mitt”, säger Petter Stordalen. Foto: Malin Hoelstad
Annons

– Någon tänker att det bara är en stor fest? Nej, nej, detta är vår kulturella katedral. Det är en katedral i kulturbygge. Det är kyrkan i Nordic Choice. När du är där första gången får du gåshud. Du ler och gråter. Vi har bara ett mål: du ska dra hem efter två dagar och vara helt slutkörd för att du har festat och nästan inte sovit. Men du ska vara full av energi. Alla som varit där säger ”detta kan icke förklaras”.

Hotellet han för kvällen nyinviger, ett hundramiljonerkronors upprustat komplex i de sömniga delarna kring T-centralen i Stockholm, recenserar han med superlativ. Det är vilt, ett master piece, unikt.

Han verkar upptagen med att både han och hotellen ska sticka ut från mängden. Jämför hela tiden med konkurrenter, och refererar till ”omöjliga” projekt. Som hans förvandling av Brunkebergstorg.

Stordalen har byggt två hotell med varsin takterrass och bro emellan.

Restaurang Tak på Brunkebergstorg i Stockholm.
Restaurang Tak på Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Johanna Drevinger
Annons

– Jag är bara upptagen av en sak. Att du tänker: fy fan, Brunkebergstorg, före och efter. Förr var det knark och prostitution. Nu är det fyra uterestauranger, solen skiner, det är konst i världsklass. Du tänker: är jag i South Beach?

Är det vad som driver dig, att slå folk med häpnad?

Han börjar svara, men avbryter sig och tittar ut genom fönstret. Vännen och toppchefen Trond Bastiansen passerar.

– Han i vit skjorta som går över gatan där nu, det är chefen för Nordic Hotels. Konservativ man.

Konservativ?

– Men jävligt flink.

Han plockar upp frågan igen.

– Nej, det som driver mig är idén om vad bolaget ska vara. Idén om att du kan vara mycket mer än bara ett företag med ett mål att tjäna så mycket pengar som möjligt. Idén om att det är de 16000 anställda som är företaget. Idén om att kulturen är enormt viktig för hela succén. Jag lägger väldigt mycket tid på kulturbygget.

Det har jag förstått när jag läst artiklar om dig. Men i din bok skriver du mycket om revansch. Har det skett en transformation?

– Ja, absolut. Det har skett en förskjutning.

Annons

Jag tänker mer hos dig själv?

– Nordic Choice började som en investering i livet mitt. Men jag anade inte att det skulle bli livet mitt.

Den kanadensiska arkitekten Todd Saunders, verksam i Bergen och mannen bakom hundramiljonerkronorsrenoveringen av hotellet vi sitter i, går förbi vårt bord. Petter Stordalen kastar sig upp ur stolen och ner på golvet framför honom. Lägger sig i böneställning framför Saunders fötter.

– Mamma Mia! Jag bara älskar det! vrålar han.

En sorts strategisk gest, visar det sig när arkitekten försvunnit.

– Jag hade ingen tid och ville bara visa honom en sak: I’m blown away. Utan att jag säger ett ord förstår han det nu.

Jag har gråtit framför 3000 personer, jag har inga problem med det.

De stora gesterna är en del av showen.

Han har svårt att ta in att hans liv ser ut som det gör.

– Jag kan nästan inte se det som ett jobb. Jag måste nypa mig i armen och tänka ”Fy fan, hur blev mitt liv så här? Varför hände det mig?”.

Varför händer det dig?

– Jag vet inte. Det är ofattbart.

Du har haft många motgångar också.

– Jo, men de försvinner, icke sant? Det är som snön som föll ifjol. Det är som när du går ut i Stockholm i maj 2018. Då tänker du inte på att maj 2017 var jävla skit. Du tänker bara: fy fan, vad dejligt det är. Jag tänker inte på krisen 2003, jag tänker inte på miljarderna jag förlorade i Danmark, jag tänker inte på de gånger jag höll på att mista bolaget. Jag tänker på de hotell jag håller på att bygga. Vi bygger över hela jävla Sverige.

Annons

Det finns ett entreprenörsideal att vara väldigt positiv. Att man måste vara det för att hantera ”nej” och för att skapa nytt. Är det tabu att visa svaghet och osäkerhet?

– Tvärtom. Jag har gråtit framför 3000 personer, jag har inga problem med det. Ingen är supermänniska. Jag tror att du blir bättre som ledare – och älskare – om du är ärlig mot andra.

Petter Stordalen refererar till ”VK 2016”. Hans fru Gunhild Stordalen, läkare och filantrop, behandlades för sin livshotande sjukdom systemisk skleros i Amsterdam och han bodde där med henne. Hon insisterade på att han skulle lämna henne för konferensen, bara hon fick se den över videolänk. Han gjorde som hon sade, och 3000 personer hyllade henne från Friends Arena. Därav tårarna.

– Jag skulle göra allt i världen för att Gunhild inte skulle vara sjuk. Samtidigt sätter jag enormt värde på den tid vi hade i Amsterdam för då hade vi tid. Vi snackade om allt. Nu är hon mycket bättre och då har vi inte tid.

 Petter Stordalen pussar sin hustru Gunhild Stordalen på kinden.
Petter Stordalen pussar sin hustru Gunhild Stordalen på kinden. Foto: Pontus Höök/TT
Annons

I dag turnerar Gunhild Stordalen med sin miljö- och hälsoorganisation EAT. I kalendern: FN, Världsbanken och World Economic Forum i Davos.

– När Gunhild kom ut från sjukhuset andra gången kände hon att hon har ont om tid, att hon har bråttom. Hon ska göra så jädra mycket.

Han återkommer till sina religiösa allegorier.

– Om jag vore präst... Jag är agnostiker, men om jag vore präst, Malin, så skulle jag ju självklart vilja att alla kom till kyrkan på söndagen och lyssnade på min predikan. Men om de egentligen vill vara ute i naturen och gå på tur, så vill jag hellre att de ska vara ute i naturen och tänka på mig och mitt tal eller tänka på Gud, än att de ska sitta i min kyrka och tänka på något annat. Just så är det med Gunhild. Jag vill att hon ska resa till New York eller Jakarta och tänka på mig, inte att hon ska sitta hemma och äta middag med mig och tänka ”Jag skulle ha varit i New York nu”.

Många tror att jag är socialdemokrat, några moderat.

Är det hemligheten i er relation, att ni ger varandra frihet?

Annons

– Jag tror definitivt att det är... Jag tror att hemligheten är en ömsesidig djup respekt. Idén med förhållandet vårt var att vi skulle förverkliga våra drömmar. Men Gunhilds resa blev helt annorlunda. Min kunde du förutse, men inte Gunhilds. Hon är fucking one of a million. Jag vill aldrig begränsa henne, aldrig. Jag förlorar henne hellre än att begränsa henne.

Om han är agnostiker till sin livsåskådning, är han pragmatiker politiskt. Han stöttar det norska systemet med könskvotering i bolagsstyrelser av tålamodsskäl, det går inte att ”vänta 50 år på att gå från 12 till 50 procent kvinnor”. Skatt betraktar han som en civilisationens kostnad: ”Hur fan ska vi annars finansiera vägarna till mina hotell?”

– Många har försökt att placera mig. Många tror att jag är socialdemokrat, några moderat. Jag bryr mig inte.

Men du måste ju rösta?

– Ja, men jag har aldrig sagt vad jag röstar på. I Sverige tycker jag att Moderaterna har ganska många bra idéer och jag tycker att Socialdemokraterna har ganska många bra idéer. Jag vill bara ta de bästa idéerna, jag vill aldrig låsas till ”så tänker vi”. Tänk att leva i ett land där det inte spelar någon roll om det är Moderaterna eller Socialdemokraterna som sitter i regering!

Annons
”Jag har gråtit framför 3000 personer, jag har inga problem med det. Ingen är supermänniska”, säger Petter Stordalen.
”Jag har gråtit framför 3000 personer, jag har inga problem med det. Ingen är supermänniska”, säger Petter Stordalen. Foto: Malin Hoelstad

Hans pragmatiska sida visade sig när han öppnade upp sina norska hotell för syriska flyktingar 2015. Och när han tre år senare startade Ali-hjälpen, en juridisk stödfunktion för utvisningshotade medarbetare. Nordic Choice har 170 nationaliteter bland de anställda.

– Jag överlåter till politikerna att bestämma hur många som ska komma in, det är inte min uppgift. Men vi ska fan göra vår del av jobbet för att de ska bli bra samhällsmedborgare, lära sig svenska, försörja sin familj och betala sin skatt. Det ansvaret kan jag snacka om. Jag skiter i folk som säger att jag blivit muslim för att jag startade Ali-hjälpen. Jag har många anställda som kommer från Afghanistan och de behöver advokathjälp, då vill jag gärna ge dem det. De är min familj. I Norge blev det en jävla diskussion när alla flyktingar kom. I ett av världens rikaste länder sov människor ute i parker. I min värld är det helt galet. Jag satt i bilen och ringde min vd Torgeir – ”hur många rum kan vi ge bort?”. De ska fan icke sova i en park.

Annons

Samhällsengagemanget har utvecklats med tiden. Länge var Stordalen känd som en skrupelfri entreprenör, som balanserade på gränsen i affärsmässig anständighet i sitt imperiebygge. I dag beskrivs han som miljöaktivist, ett engagemang som hustrun bidragit till.

Kampen för lika rättigheter kom däremot under studietiden.

– För mig började det när min syster berättade att hon var lesbisk. Jag minns exakt var jag satt när hon sade det. På Trondheimsvägen i Oslo, jag var student på Markedshøyskolen. Hon började gråta och jag tänkte bara en sak, ”min favoritsyster, resten av mitt liv ska jag ta den kampen för dig. Det ska inte vara svårt att berätta om vem du blivit kär i”.

Han minns ett telefonsamtal från en norsk kvällstidningsjournalist.

– Han sade ”Petter, vi har uppgifter på att du är bög, vill du kommentera det?”. Då sade jag bara till honom, ”jag accepterar inte premisserna att jag någonsin ska svara på vilken sexuell läggning jag har”.

”Jag har aldrig sagt vad jag röstar på. Jag tycker att Moderaterna har ganska många bra idéer och jag tycker att Socialdemokraterna har ganska många bra idéer”, säger Petter Stordalen.
”Jag har aldrig sagt vad jag röstar på. Jag tycker att Moderaterna har ganska många bra idéer och jag tycker att Socialdemokraterna har ganska många bra idéer”, säger Petter Stordalen. Foto: Malin Hoelstad
Annons

Jag har nästan inga vänner, Malin.

Han öppnar en flasköl. Trots frispråkigheten och det personliga anslaget är det svårt att komma honom nära. Det är som om han spelar en roll, och att glimtar av personen bakom den tränger igenom ibland. Det är först när jag stänger av inspelningen som han kommer i närheten.

– Jag har nästan inga vänner, Malin. Trond är min bästa vän.

Trond är chefen som passerade utanför fönstret. En av få som känner Stordalen på djupet. Hotellmagnaten säger att han offrat vännerna för företaget.

Nu har han skrivit över firman på barnen. I januari överförde han 99,99 procent av aktierna i ägarbolaget till tre investeringsbolag som ägs av dottern Emilie, 26, och sönerna Henrik, 24, och Jakob, 21. Den resterande 0,01 procenten ger Petter Stordalen kontroll över bolaget så länge han lever. Tanken är att barnen ska skolas in i bolaget över tid.

Manövern strider mot trenden i USA där miljardärer gjort sina barn arvlösa för att stimulera självständighet och egen drivkraft. Petter Stordalen, god för 25,7 miljarder kronor, har å sin sida i hemlighet hoppats på att barnen vill gå i pappas fotspår. Även om han inte velat erkänna det för sig själv.

När barnen förra sommaren sade: ”Vi vill jobba med dig pappa, vi vill in i bolaget” agerade pappa på typiskt Stordalen-manér direkt.

– Om de ville bli rörmokare eller konstnärer? I don’t give a shit. Men när de allesammans sade så kände jag bara plötsligt: jag har alltid drömt om detta långt därinne. Varför ska jag vänta?

”Nordic Choice började som en investering i livet mitt. Men jag anande inte att det skulle bli livet mitt”, säger Petter Stordalen.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 5

Restaurang Tak på Brunkebergstorg i Stockholm.

Foto: Johanna DrevingerBild 2 av 5

Petter Stordalen pussar sin hustru Gunhild Stordalen på kinden.

Foto: Pontus Höök/TTBild 3 av 5

”Jag har gråtit framför 3000 personer, jag har inga problem med det. Ingen är supermänniska”, säger Petter Stordalen.

Foto: Malin HoelstadBild 4 av 5

”Jag har aldrig sagt vad jag röstar på. Jag tycker att Moderaterna har ganska många bra idéer och jag tycker att Socialdemokraterna har ganska många bra idéer”, säger Petter Stordalen.

Foto: Malin HoelstadBild 5 av 5