Annons

Pilthammar: Varför får Kristersson sitta kvar?

Emilie Pilthammar är mycket kritisk mot att Ulf Kristersson får sitta kvar som partiledare för Moderaterna.
Emilie Pilthammar är mycket kritisk mot att Ulf Kristersson får sitta kvar som partiledare för Moderaterna. Foto: TT

M, KD och SD borde bilda regering tillsammans – men först måste hela Moderaternas partiledning avgå. Det anser Emilie Pilthammar, som trots allt som hänt hoppas på en politisk comeback.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det var ingen fyllegrej. Vi jobbade den kvällen, och jag drack inget.

Det har stormat i politiken i Sölvesborg. Kommunalrådet Emilie Pilthammar har lämnat sina politiska uppdrag och gått ur Moderaterna.

Skandalen kulminerade när Pilthammar publicerade en bild på Facebook där hon står i en sexställning tillsammans med en partikollega och en SD-politiker.

I bildtexten skrev hon att syftet var att driva med ”lättkränkta” personer. Publiceringen var en del av hennes kritik mot att Peter Lundgren (SD) polisanmälts efter att han erkänt att han tafsat på en kvinnlig partikollega.

– Det var ingen fyllegrej. Vi jobbade den kvällen, och jag drack inget. När jag lade upp bilden trodde jag att man skulle se ironin. De flesta inom politiken hade kanske backat och varit tysta, men jag fungerar tvärtom. Det kanske inte alltid är så smart, men livet går vidare, säger hon till SvD.

Hon har sedan dess medgett att det var ett misstag att lägga upp ”gruppsexbilden”. I ett blogginlägg skriver hon att det är skönt att lämna M efter ungefär 20 år i politiken.

Annons
Annons

Till SvD säger hon nu att hon kan tänka sig att göra en politisk comeback.

– Men det blir inte inom Moderaterna, om det inte sker en monsterförändring. Det är många som hört av sig och sagt att de stöttar mig.

Kan du gå med i ert stora samarbetsparti i Sölvesborg, SD?

– Jag tror jag är för liberal för SD. Jag vill ju avkriminalisera cannabis, till exempel. Om man jämför med övriga nordiska länder så fattas ett parti i Sverige, nämligen ett liberalkonservativt. SD ligger egentligen mot vänsterhållet eftersom de är socialkonservativa.

Funderar du på att bilda ett nytt parti?

– Jag har fem små barn, så inte just nu. Kanske hade jag orkat, men det skulle uppta mycket tid. Jag vet inte.

Emilie Pilthammar säger att hon hoppade av M eftersom M-förbundet i Blekinge ändå skulle ha försökt utesluta henne. Efter avhoppet har hon kritiserat partiet hårt på sin blogg.

Framför allt kritiserar hon Fredrik Reinfeldts (M) flyktingpolitik. Hon tycker också att M borde borde öppna för att bilda regering tillsammans med KD och SD.

– Ulf Kristersson har lika dåliga siffror som Anna Kinberg Batra hade. Jag skulle aldrig kalla mig feminist, men varför får mannen sitta kvar och inte kvinnan? För mig är enda sättet att återupprätta trovärdighet att man byter ut alla i toppen.

Jag har inte hört ett enda ljud från den moderata ledningen. Alla har hoppats att det här inte skulle fungera.

M:s riktlinjer är att partiet inte ska samregera med SD i kommuner, landsting eller på riksplanet. Trots det tog M i Sölvesborg i höstas makten med SD, KD och det lokala Sol-partiet i en koalition som kallar sig Samstyret.

Kommunstyrelsens ordförande är nu Louise Erixon (SD), sambo till partiledaren Jimmie Åkesson. Emelie Pilthammar menar att hennes vänskap med Louise Erixon indirekt var avgörande för att maktskiftet skulle bli av.

Men hon tror inte att Samstyret faller nu när hon själv lämnar. Och hon är fortsatt besviken över att hon inte fick något stöd från M:s länsförbund eller partiledningen i höstas. I stället hjälpte SD till från centralt håll.

– I SD var det helt annorlunda. Där har man uppifrån gett en oerhörd stöttning till hela Samstyret. De hörde av sig när allting blev klart. ”Behöver ni hjälp eller stöttning med praktiska frågor?” Exempelvis träning i mötesteknik. SD har stöttat från dag ett, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte hört ett enda ljud från den moderata ledningen. Alla har hoppats att det här inte skulle fungera, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons