Annons

Lisa Irenius:Pinsamt om Akademien och pengarna, Liljestrand

Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen.
Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen. Foto: Fredrik Persson/TT

Svenska Akademien, Nobelfesten och Instagram. Det är ingredienserna i den debatt om kulturjournalistikens oberoende som har blossat upp mellan kulturcheferna Ida Ölmedal och Björn Werner. Men det mest flagranta exemplet har man glömt bort.

Under strecket
Publicerad

Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan, upprörs över att Björn Werner, kulturchef på Göteborgs-Posten har låtit sig bjudas med som kavaljer till en kommittéledamot (Mikaela Blomqvist) på Nobelfesten – samtidigt som han tidigare har berömt Nobelkommitténs arbete. Visst kan man fundera över det lämpliga i detta.

Ändå störs jag av perspektivet i Ölmedals text. ”Skulle det inte vara slut på svassandet för Svenska Akademien?”, lyder rubriken. Men snarare är det tvärtom, att ett kritiskt förhållningssätt till institutionen numera präglar kulturjournalistiken. GP:s Björn Werner är en av få som har en mer positiv inställning till Akademien.

Om man nu verkligen vill diskutera frågan om kulturjournalistikens oberoende gentemot institutionen finns ett än mer relevant exempel. Det gäller en betydligt mer akademikritisk röst, Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand, som tidigare i år mottog 125 000 kronor från Akademien.

Liljestrand menade redan då att det inte var några problem att han tog emot pengar från Akademien, och i en krönika för några veckor sedan upprepade han detta: ”Det var för en bok jag hade skrivit och hade inget med mitt jobb som journalist på Expressen att göra, så varför skulle det skada min integritet?” Samtidigt är det uppenbart att detta är något som journalisten Liljestrand grubblar över, och det verkar pinsamt nog vara först då, när han hade läst Matilda Gustavssons bok ”Klubben”, som han reflekterar över det lämpliga i detta: ”Jag ska erkänna att det aldrig föresvävade mig att avböja.”

Annons
Annons

Han skriver att de där pengarna innebär ”en moralisk plikt att påminna om vilken makalöst vidrig historia som fortfarande rullas upp”. Men det ska väl inte vara på grund av att en journalist har tagit emot pengar som hen uppmärksammar en viss fråga?

Texten osar av dåligt samvete och kanske är det därför Liljestrand tar i från tårna i sin kritik av Akademien: ”den skyddade ju Arnault. Den viftade bort hans offer, även när de vädjade om hjälp. Den lät honom husera i lägenheter där han ostört kunde skända kvinnor.”

Det är insinuant, minst sagt. Visst finns det en hel del Akademien kan kritiseras för, men när det gäller frågan om sexuella trakasserier och övergrepp så har det – bortsett från två brev som tagits emot 1996–1997 då Sture Allén var ständig sekreterare – inte bevisats att övriga, samtida ledamöter visste så mycket mer om vad som pågick än andra i kulturkretsar. Även kulturskribenter som hyllade Arnaults scen hade ju haft möjlighet att ta del av Expressens avslöjande från 1997. Det hindrar dock inte att Akademien bör granskas särskilt på grund av sin maktställning.

Journalistiken måste alltid värna sitt oberoende – och lika viktigt är att skildra skeenden sakligt och balanserat. Det gäller att inte närma sig frågor med vare sig en positiv eller negativ attityd, utan att förutsättningslöst skaffa sig så god kunskap och förståelse som möjligt och försöka ge läsarna en fullständig bild. Det hör till att kultursidor också rymmer mer personliga, subjektiva kommentarer och argumenterande texter. I stora debatter är det samtidigt viktigt att redaktionen släpper fram skilda åsikter och infallsvinklar, så att det sammantaget blir nyansrikt.

Jag håller delvis med GP:s Björn Werner om att rapporteringen om Akademien har blivit väl enahanda inte minst på landets största morgontidning. Efter en höst då DN Kultur närmast har drivit en kampanj mot Nobelpriset till Peter Handke – och publicerat en stor övervikt av mycket kritiska artiklar – förefaller behovet av en kulturjournalistik som ger läsarna flera perspektiv särskilt stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons