SvD Perfect Guide
Annons

Världens hetaste skidorter

Världens bästa skidorter har allt: backarna, nöjeslivet, atmosfären och en publik värd att vända sig om efter.

Text: SvD Perfect Guide - 27 januari 2020
Foto: Alamy
Foto: Alamy

Kanadensisk idyll

Foto: Alamy

Banff, Kanada: En enkel huvudgata som sträcker sig hela vägen bort till foten av berget, kantad av järnhandlare och barer, parkerade pickups och sömniga biografer. I den här gulliga staden i provinsen Alberta har man lyckats uppnå den perfekta balansen av turism och lokalt liv. Tonåringar i flanell flanerar gatorna fram med skidor över axeln, åldrade pensionärer med dunväst och manchesterbyxor fyller bilen med proviant innan de beger sig tillbaka upp i bergen. Precis som man tänker sig att det ska vara.

Bo: Fairmont Banff Springs.
Äta: Tooloulou’s.
Ikoner: Marilyn Monroe, drottning Elizabeth, drottningmodern, Meghan Markle och Harry.

Lyxklassikern

Foto: Alamy
Annons
Annons
Foto: Alamy

Sankt Moritz, Schweiz: Säg ”Sankt Moritz” och genast väcks en vag känsla av varmt vin i en snödriva, allmogeterrasser på sluttande bergsklippor och välfixade damer på afterski. Här har jetsetsocieteten – kungligheter och Hollywoodstjärnor – semestrat sedan sekelskiftet. Kallad Europas mest omskriva skidresort möts besökarna för att visa upp nya pengar och göra av med gamla. Reklam för klockor och diamanter i liften. Badrutt’s Palace Hotel – Schweiz ståtliga grand dame – har lockat gäster sedan 1896. Idag är hotellet ett lika självklart val för rika sportentusiaster som för den som helst stannar framför brasan med glühwein och en filt över benen.

Bo: Badrutt’s Palace Hotel
Äta: Chesa Veglia.
Ikoner: Alfred Hitchcock, Kate Moss och Charlie Chaplin.

Tjusigt som Paris

Foto: Alamy

Megève, Frankrike: Det finns ett klassiskt foto av Audrey Hepburn som även fått den mest frusne att längta efter ett liv i skidbacken. Klädd helt i Givenchy sitter hon och njuter av en solig lunch i franska Rhône-Alpes. Det var under inspelningen av filmen Charade som hon tillsammans med Gary Grant flög nedför de franska skidbackarna. Orten kallas skämtsamt ”Paris 21:a arrondisement” och är fortfarande i huvudsak en fransk angelägenhet. Medeltida stadskärna, kullerstensgator, hästslädar och isbanor. Skidåkningen då? Megève ligger mitt i Mont Blanc-massivet och de flesta backarna är röda, blå eller gröna. Men framförallt: de har alpstugor där du kan få känna dig som Audrey Hepburn för en stund.

Annons
Annons
Foto: Alamy
Foto: Alamy

Bo: Four Seasons Hotel Megeve.
Äta: Flocons de Sel.
Ikoner: Audrey Hepburn och Brigitte Bardot.

Hollywoods hetaste

Foto: Alamy

Aspen, USA: En skidort som blivit en naturlig mötesplats för den soliga Västkustens underhållningsindustri och en hel del östkustsintellektuella. Goldie Hawn och Kurt Russell promenerar i armkrok klädda i päls och navajoplädar, familjen Obama vajar i skidliften under långhelger. Skidåkningen sträcker sig från pistade nybörjarbackar till branta sluttningar bruten av vild terräng. Det hela är en skidort sammansatt av fyra orter: Aspen Mountain och Aspen Highlands som erbjuder avancerad åkning samt Buttermilk och Snowmass som riktar sig till amatören. Vi dröjer förstås gärna kvar bland stjärnorna på Main Street.

Bo: Hotel Jerome.
Äta: Steak House No 316.
Ikoner: Kim Kardashian, Jeff Bezos, Hunter S Thompson, Lana Turner.

Bäst av två världar

Foto: Alamy

Zermatt, Schweiz: Här står skidåkningen i fokus. Zermatts lift- och pistsystem når Europas högsta åkhöjd, omkring 3 800 meter över havet, och är en av världens främsta orter för friåkning. Matterhorn reser sig över pisterna som sträcker sig hela vägen ner i Italien. Det är ingen slump att Angela Merkel gillar att knäppa på sig pjäxorna här, eller att Angelina Jolie reser hit med sina sex barn på skidsemester. Kanske är detta också en av de skidorter som är mest levande året runt. Med sjöar, vandringsleder och dramatiska tågresor funkar Zermatt minst lika bra på sommaren.

Bo: Grand Hotel Zermatterhof.
Äta: Findlerhof.
Ikoner: Nicole Kidman, David Bowie, Anni-Frid Lyngstad och Giovanni Agnelli.

Annons