Annons

Per Gudmundson:Planen är att mala ner Annie Lööf

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas Stefan Löfven.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Publicerad

När Centerpartiet och Liberalerna presenterade krav på Socialdemokraterna för stöd över blockgränsen, ingick både liberalare arbetsrätt och friare hyressättning.

Men det är svårt att tänka sig att S skulle genomdriva det.

Hyresgästföreningen har drygt en halv miljon hushåll som medlemmar, 860 anställda och en årlig omsättning strax under miljarden. I valet drev HGF kampanj mot fri hyressättning. Valarbetet bedrevs huvudsakligen inom ordinarie kommunikationsbudget, men man hade också en särskild valledare och en kampanjkassa på fem miljoner kronor.

Opinionsarbetet sammanföll med Socialdemokraternas skrämselkampanj ”Hyreschock” som helt utgick från HGF:s material och varnade för borgerlig valseger.

Landsorganisationen LO samlar närmare 1,5 miljoner medlemmar i 14 medlemsförbund, och omsätter en dryg miljard kronor årligen. I valet satsade LO 30 miljoner kronor. Under valrörelsens två sista veckor ringde man till en halv miljon medlemmar för att övertala dem att rösta för en socialdemokratisk regering. Man varnade för borgerlig politik på arbetsmarknadsområdet, som LO påstod skulle leda till sänkta löner och osäkra anställningar.

Kampanjen återspeglades i Socialdemokraternas valplattform ”Handlingsplan för trygga jobb”, i tio punkter.

Arbete och bostad är inte vilka talepunkter som helst. Det är centrala frågor för några av partiets huvudsakliga intressenter.

Där ingen kompromiss är möjlig.

Men av allt att döma pågår ändå förhandlingar mellan Stefan Löfven och Annie Lööf. Löfven har fått extra tidsfrist innan han måste lämna besked om regeringsunderlag till talmannen. Och Lööf höll partistyrelsemöte på hemlig ort under måndagen.

Hur ser förhandlingen ut?

Efter fyra år som statsminister i en koalitionsregering har Löfven rimligen stor erfarenhet av att ge löften men förhala själva utförandet. Till sin hjälp har han inte bara regeringskansliet och utredningsväsendet, utan också de tyngsta parterna på arbets- och bostadsmarknaden.

Annie Lööf har, ja vadå? Jan Björklund?

Centerpartiet kommer att malas ner till stoft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons