Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Emma-Sofia Olsson

Planen: Så ska SD bygga det nya konservativa blocket

Moderaterna och Kristdemokraterna vill inte samtala med honom. Men Jimmie Åkesson har en strategi för hur han ska få de båda partierna att börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Och hittills går det precis enligt plan.

Uppdaterad
Publicerad

Under hela hösten har riksdagen bråkat om regeringsmakten. Talmanssonderingar, partiledaröverläggningar, statsministervoteringar. Men för ett parti har det handlat om mycket mer än statsrådsposter och vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren.

För Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har den utdragna regeringsbildningen inneburit en historisk möjlighet att spräcka Alliansen – och börja bygga ett konservativt block med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Ja, det har varit mitt mål under hela den gångna mandatperioden. Från det att decemberöverenskommelsen tillkom och vi började växa och ta väljare från Socialdemokraterna, säger han.

1/2

SD och Jimmie Åkesson har rönt flera framgångar efter valet.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/2

SD-butiken under partiets kommundagar i Västerås.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Trots att alla partier – inklusive M och KD – fortfarande vägrar att samtala med SD har Åkesson rönt flera framgångar efter valet. När riksdagen den 14 september röstade om Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister var det tre partier som tryckte på den gröna knappen – precis den trio som SD-ledaren vill ska samarbeta, M, KD och SD. Resten valde den röda.

– Jag hade naturligtvis hoppats att Ulf Kristersson skulle bli vald. Det är det minst dåliga alternativet på kort sikt. Men långsiktigt är det helt logiskt att Centerpartiet och Liberalerna söker sig mot socialdemokratin, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson får blommor som överräcks av sonen Nils under SD:s kommundagar i Västerås den 1 december.
Jimmie Åkesson får blommor som överräcks av sonen Nils under SD:s kommundagar i Västerås den 1 december. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

Nästa seger kom den 12 december när Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann omröstningen i kammaren, tack vare Sverigedemokraternas stöd.

Det nya politiska landskapet kommer att tvinga fram sig själv förr eller senare.

”Voteringen i dag synliggjorde också det nya politiska landskapet där jag tror att vi på sikt tillsammans med M och KD kommer att utgöra ett nytt konservativt block i svensk politik”, skrev Åkesson efteråt på Facebook.

– Tittar vi på Österrike, Danmark, Norge, Finland och en lång rad andra länder så är det redan en verklighet. Sverige är ganska unikt i det avseendet att de gamla vänster- och högerblocken finns kvar, baserade på en politisk skala som är närmast obsolet, eller åtminstone behöver kompletteras med nya konfliktlinjer, säger han.

1/3

Louise Erixon (SD) tog makten i Sölvesborg efter valet – tillsammans med Moderaterna. Det samarbetet är en vikig pusselbit för hennes sambo Jimmie Åkesson, och hans mål att skapa ett konservativt block på riksplanet.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/3

Deltagare på kommundagarna.

Foto: Emma-Sofia Olsson
3/3

Nästa steg för SD och Jimmie Åkesson är att bli insläppta i värmen av M och KD.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Så ert främsta främsta mål under regeringsbildningen har varit att spräcka Alliansen, inte att få så mycket politiskt inflytande som möjligt?

– Både och. Det nya politiska landskapet kommer att tvinga fram sig själv förr eller senare. Men det är klart, vi försöker pusha på det så gott det går, säger Åkesson.

Annons

Det första steget har varit att förflytta den politiska debatten från ekonomiska frågor till områden som invandring och lag och ordning, vilket löser upp blockindelningen mellan höger och vänster. Den rörelsen syntes tydligt under förra mandatperioden, både bland väljare och partier.

Samtidigt som vissa partier – inte minst Socialdemokraterna och Moderaterna – lade om sin migrationspolitik och närmade sig SD, försökte andra – som Centerpartiet – profilera sig som partiets motpol.

Det gjorde det i sin tur omöjligt för de borgerliga partierna att enas i regeringsfrågan; medan Kristersson betraktar Sverigedemokraterna som ett potentiellt regeringsunderlag, ser Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) partiet som ett hot mot den liberala samhällsordningen.

För att SD ska lyckas skapa ett konservativt block måste M och KD öppna upp för samarbete och släppa in partiet i värmen.

Och det är precis den konfliktlinjen som Jimmie Åkesson vill ha, där konservativa partier står mot liberala. Men för att SD ska lyckas skapa ett konservativt block måste M och KD öppna upp för samarbete och släppa in partiet i värmen.

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson har hittills försökt hålla Sverigedemokraterna på armlängds avstånd, och avvisat Åkessons inviter.

– Vi är helt enkelt liberalkonservativa. Och de som inte vill förstå det, och de som skräms med – eller fantiserar om – ett nytt ”konservativt block” i svensk politik – de har bara läst varannan sida i våra program, sa Kristersson i sitt jultal.

Så länge inga partier vill samarbeta med Sverigedemokraterna spelar det liten roll om partiet får 15 eller 30 procent i valen: man kommer fortfarande att hållas borta från Rosenbad.

Det är det nästa steg handlar om.

På varje stol i konferenssalen finns en påse som bland annat innehåller en SD-halsduk.
På varje stol i konferenssalen finns en påse som bland annat innehåller en SD-halsduk. Foto: Emma-Sofia Olsson

Enligt Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof går vägen mot verkligt inflytande via kommunerna. Sverigedemokraterna fick totalt 1 860 kommunala mandat i valet 2018 och blev största parti i tolv kommuner, varav elva i Skåne.

Annons

Valframgångarna har gjort det svårare för övriga partier att ignorera SD, och för första gången i partiets historia får man nu vara med och styra på kommunalnivå. Sammanlagt rör det sig om en handfull ställen där SD efter årsskiftet antingen får posten som kommunstyrelsens ordförande eller på annat sätt ingår i den styrande majoriteten.

I Hörby, Staffanstorp, Sölvesborg och Bromölla samarbetar Sverigedemokraterna numera med Moderaterna och/eller Kristdemokraterna – något som hade varit otänkbart för bara ett par år sedan.

– Jag är övertygad om att man kommer att se den lösningen över hela landet mer eller mindre så småningom, säger Åkesson.

Partisekreteraren Richard Jomshof menar att det de lokala samarbetena kommer att göra det mycket lättare att bygga ett konservativt block på nationell nivå, eftersom det ändrar partiernas bild av SD.

– Ska vi lyckas förändra svensk politik i grunden så måste vi bli en del av människors vardag ute i kommunerna. Vi måste säkerställa att vår politik får ordentligt genomslag i kommunerna. Och för att göra det måste vi sitta med och styra. Det är ett första steg mot något nytt, säger Jomshof.

Annons
1/2

Jimmie Åkesson frågar närmare 1 000 förtroendevalda sverigedemokrater på partiets kommun- och landstingsdagar om de är redo för ett extraval – och får ett rungande ”ja!” tillbaka.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/2

Valresultatet blev inte så bra som SD hade förväntat sig. Men i efterspelat hoppas man kunna pressa Moderaterna till att börja samarbeta.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Trots en ökning med nästan fem procentenheter blev årets val en besvikelse för många sverigedemokrater. Både bland gräsrötter och i partiledningen hade man förväntat sig betydligt mer än 17,5 procent i riksdagsvalet.

Det inte så konstigt att partiets företrädare nu talar om ett extraval som ”den rimligaste lösningen”, för att citera Mattias Karlsson nyligen.

Gruppledaren Mattias Karlsson sa före valet att ”2018 blir vårt 1968”, Richard Jomshof spekulerade i att SD ”kan bli största parti” och Jimmie Åkesson förutspådde ett valresultat på ”mellan 20 och 30 procent”.

Med andra ord är det inte så konstigt att partiets företrädare nu talar om ett extraval som ”den rimligaste lösningen”, för att citera Mattias Karlsson nyligen. I årets sista Sifomätning fick SD rekordhöga 20 procent i väljarstöd, vilket signalerar att partiet skulle kunna ta ytterligare ett tiotal riksdagsmandat vid ett extraval.

Men för SD-ledningen finns det finns en annan faktor i vågskålen som väger ännu tyngre, nämligen viljan att spräcka Alliansen och skapa ett konservativt block. Utifrån ett strategiskt perspektiv är det inte säkert att ett extraval är det bästa alternativet, kanske skulle det till och med vara bättre om Stefan Löfven fick regera vidare.

Annons

Det är så man resonerar i toppen av SD.

– Skulle Socialdemokraterna få styra det här landet med stöd av Centerpartiet och Liberalerna så kommer det att innebära ett ännu hårdare slag för Alliansen, säger Richard Jomshof.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Emma-Sofia Olsson

Så det skulle inte vara så dåligt för SD att hamna i opposition?

– Från vår synvinkel så skulle det till och med vara bra. Men utifrån en svensk synvinkel vill jag påstå att det står väldigt dåligt till med Sverige och att vi behöver en helt annan inriktning. Men ska man tänka egoistiskt så tror jag att vi skulle tjäna på det, säger han.

Jag tror att en död Allians skulle underlätta. Det är därför jag inte har några problem med att Centerpartiet och Liberalerna röstar ner Kristersson i kammaren.

Det Jomshof och Åkesson ser framför sig är hur en vänsterliberal Löfvenregering tvingar samman M, KD och SD i en konservativ opposition – som bara behöver 21 mandat till i nästa val för att få majoritet i riksdagen.

När tror du att M och KD kommer att börja samtala med er?

– Ute i landet gör de det uppenbarligen på vissa håll. Men i riksdagen... Det är en jättebra fråga. Jag har inget svar på det. Snart hoppas jag, säger Jomshof.

Krävs det att partierna byter partiledare för att det ska bli aktuellt?

– Jag tror att en död Allians skulle underlätta. Det är därför jag inte har några problem med att Centerpartiet och Liberalerna röstar ner Kristersson i kammaren eller på fullt allvar pratar om att stödja Socialdemokraterna. Låt dem göra det då! Jag tror inte att vi skulle förlora på det i varje fall, säger Jomshof.

Efter reklamen visas:
Torbjörn Nilsson om partiernas hantering av SD

SD och Jimmie Åkesson har rönt flera framgångar efter valet.

Foto: Emma-Sofia Olsson

SD-butiken under partiets kommundagar i Västerås.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Jimmie Åkesson får blommor som överräcks av sonen Nils under SD:s kommundagar i Västerås den 1 december.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Louise Erixon (SD) tog makten i Sölvesborg efter valet – tillsammans med Moderaterna. Det samarbetet är en vikig pusselbit för hennes sambo Jimmie Åkesson, och hans mål att skapa ett konservativt block på riksplanet.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Deltagare på kommundagarna.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Nästa steg för SD och Jimmie Åkesson är att bli insläppta i värmen av M och KD.

Foto: Emma-Sofia Olsson

På varje stol i konferenssalen finns en påse som bland annat innehåller en SD-halsduk.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Jimmie Åkesson frågar närmare 1 000 förtroendevalda sverigedemokrater på partiets kommun- och landstingsdagar om de är redo för ett extraval – och får ett rungande ”ja!” tillbaka.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Valresultatet blev inte så bra som SD hade förväntat sig. Men i efterspelat hoppas man kunna pressa Moderaterna till att börja samarbeta.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Foto: Emma-Sofia Olsson