Annons

Plast och miljön – så minskar du din påverkan

En ökad användning av plast har lyfts upp som ett stort problem för både miljö och klimat. EU:s medlemsländer har kommit överens om att förbjuda engångsartiklar i plast, men det finns fortfarande mycket vi kan göra för att minska problemet.

Under strecket
Publicerad

All plast är inte dålig för miljön.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

All plast är inte dålig för miljön.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
All plast är inte dålig för miljön.
All plast är inte dålig för miljön. Foto: Tomas Oneborg

All plast är inte dålig för miljön. Det kan exempelvis förbättra hållbarheten hos mat vilket leder till minskat matsvinn.

– Det viktiga är att inte använda plast i onödan. Och det görs i dag i stor utsträckning, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Forskare som larmar om att det kan finnas mer plast än fisk i haven år 2050 har fått stor uppmärksamhet i media. Och att plast som hamnar i naturen kan skada på djur och människor är tydligt.

Efter reklamen visas:
3 tips för att använda plast smartare

– Ett område som i Sverige är särskilt drabbat är Bohuskusten, där flyter det i land massor av plast. För att minska problemen måste vi både producera mindre ny plast och göra mer plast återvinningsbar förnybar, säger Karin Lexén.

Nästan all plast tillverkas idag av olja, men det kan även göras på förnyelsebara råvaror som stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör.

Annons
Annons

Vad kan man då som konsument tänka på för att bidra till att minska plastproblemet? Här är experternas bästa tips:

 • Kolla på dina kläder. Allt som är akryl, nylon och polyester är egentligen plastkläder gjorda på olja.
  – När de tvättas släpper de ut mikroplaster som hamnar i våra vattendrag. Köp inte mer kläder än du behöver, och köp inte kläder i akryl, nylon och polyester i onödan, säger Karin Lexén.

 • När vi handlar på nätet kommer ofta varorna i mycket olika emballage. En förpackning i en plastlåda i en plastpåse, till exempel. Tänk efter innan du onlineshoppar och fråga företaget om det verkligen behövs så många förpackningar.

 • Minska plastsvinnet när du äter ute eller köper take-away.
  – Behövs plastlocket till kaffemuggen? Ofta dricks det upp ganska fort. Köper du med dig mat kan du ta med en egen låda och skippa plastpåsen, säger Karin Lexén.

 • Släng inte plastförpackningar i de vanliga soporna.
  – Alla plastförpackningar ska till oss. Dela förpackningen, skölj av med lite kallt vatten och lämna det i plastinsamlingen, säger Mattias Philipsson, vd för Plastkretsen.

 • Tänk till kring plastpåsen, både den större som man kan bära hem mat i, och den mindre som ofta används för att lägga frukt och grönsaker i.
  – Man behöver inte ta nya varje gång. Det handlar om att minska konsumtionen, säger Karin Lexén.

 • Ersätt inte engångsplast med andra engångsprodukter. Det blir inte automatiskt bättre om plastmuggen och plastsugröret ersätts av pappersmotsvarigheten.

 • Fråga i butiken. Det är svårt för en enskild kund att välja bort allt med dålig plast.
  – Det är vanligt med onödigt emballage och för mycket extraplast, men om många påtalar det för handlaren kan det påverka, säger Karin Lexén.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons