X
Annons
X
Recension

Ramen shop Platt hopkok – filmen osar turistbroschyr

Allt i ”Ramen shop” kretsar kring mat: folk som arbetar med mat, förälskar sig, försonas och minns genom mat. Men anrättningen genomsyras tyvärr av sentimentalt pianoklink och såpamässigt skådespeleri.

Takumi Saitoh och Seiko Masato i ”Ramen shop”. Foto: Folkets Bio
Läs mer om Nya filmer

Ramen shop

Regi
Erik Khoo
Genre
Drama
Manus
Tan Fong Chen, Wong Kim Ho
Medverkande
Tsuyoshi Ihara, Seiko Matsuda, Takumi Saitoh

1 tim 29 min. Från 7 år.

Betyg: 2 av 6

Mat på film – rollfiguren som greppar kniv och gaffel och äter på riktigt – förekommer alltför sällan, kanske inte minst i svensk film. Asiatiskt drama framstår som ett undantag, då som nu. Kanske för att pinnar är mer filmiskt än bestick, kanske för att mat på dessa breddgrader ännu mer fungerar som känslotrigger och därmed ett nödvändigt narrativt element.

Förutsättningarna för ”Ramen shop”, som visats på flera festivalers sektioner för ”kulinarisk film”, borde hur som helst vara goda. Regissören Erik Khoo har tidigare utmärkt sig som Singapores främsta auteur (en av få), bland annat genom romantiska dramat ”Be with me” från 2005.

Hans senaste film är en fusion mellan Japan och Singapore. I syfte att spåra sitt förflutna åker huvudpersonen Masato från den första ön till den andra när pappan dör. Masato lyckas återskapa såväl sin barndom som föräldrarnas möte, med hjälp av fotografier och moderns dagbok på mandarin som en matbloggare villigt översätter åt honom: ett lapptäcke av minnen, från recept till andra mer emotionella hemligheter. 

Annons
X

Nästan allt i ”Ramen shop” kretsar kring mat: folk som arbetar med mat; förälskar sig, försonas och minns genom mat. För huvudpersonen blir ramen och te lite som madeleinekakan och lindblomsteet för jagberättaren i Prousts ”På spaning”-svit – utan alla jämförelser i övrigt.

Efter reklamen visas:
Ramen shop

För ”Ramen shop” är ett överraskande platt hopkok: sentimentalt pianoklink, softat ljus, såpamässigt skådespeleri genomsyrar denna kulinariska frestelse med en alltför skissad familjehistoria. Snart involverar den en äppelkäck morbror som lär huvudpersonen laga bak kut teh (fläskrevbenssoppa) och en förbittrad mormor vilken Masato efter en specialkomponerad ramen teh (filmens originaltitel) lyckas övervinna. 

Ändå går det inte att komma ifrån att ”Ramen shop” på lång väg osar av beställningsuppdrag och turistbroschyr för en av världens trendigaste maträtter. Så är det också bara i stekpannorna som dramat lever.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X