Foto: Alamy/TT Illustration: Staffan Löwstedt

Veganernas smartaste drag: erektionstestet

”Du får inte berätta för folk att vi äter veganskt!” säger maken oroligt. Idén om den manliga köttätaren är fortsatt stark. Jordan B Peterson lever till exempel på kött och salt. Men någonting håller på att hända.

Publicerad

Min make står vid vedspisen och rör i en belugalinsbolognese, medan jag gör en ”ost”-sås på näringsjäst och cashewnötter. Vi ska laga vår första veganska lasagne, och det är förvånande nog inte min idé. Sedan en vecka tillbaka äter vi, på makens intiativ, 100 procent veganskt. Allt på grund av en film.

Netflixdokumentären ”The game changers”, producerad av bland andra James Cameron och Arnold Schwarzenegger, har på kort tid blivit en internationell succé. Flertalet hemsidor om veganism och ”plantbaserad mat” har kokat över den senaste tiden, oförberedda som de varit på de horder av hungriga män som inspirerats av dokumentärens budskap om vegankost och träning.

Veganismen har ökat explosionsartat i väst de senaste åren. Svenska siffror är svåra att hitta, men enligt en undersökning Novus gjorde åt Djurens rätt våren 2018 var andelen då 2 procent. Den siffran är antagligen högre nu. I Storbritannien låg siffran 2018 på 7 procent, en uppgång på sisådär 700 procent på bara några år.

Komjölk – till skillnad från den kvinnligt kodade sojamjölken – har blivit en signal för (manlig) arisk överhöghet.

Och allt fler kommer ut. Det gamla skämtet ”Hur vet man om någon är vegan? Oroa dig inte – det berättar de för dig” har dolt en viktigare sanning. En hel del män(niskor) har slutat med kött liksom i smyg. Bakom kulisserna har det smusslats med sojabitar och havremjölk, vilket många vittnat om efter filmens genomslag. Man har inte velat förknippas med en påstått glädjelös rörelse som knaprar groddar och bråkar på internet om vilken influencer som setts smygäta en fiskrätt.

Annons

”Du får inte berätta för folk att vi äter veganskt!” säger maken med uppriktig oro. För känslan finns där: inte vill man såra familj och vänner. Eller än värre, reta upp dem. Få saker provocerar alltjämt som veganismen, inte minst i matintresserade kretsar, och jag har inte ens lyckats komma ut som vegetarian. Än svårare är det givetvis för män.

Det var inte många år sedan DN Kultur publicerade en text om den ”carnofallogocentriska” världsbild som dominerat manligheten i modern tid. Kött och kuk alltså, för den som inte kan sitt latin.

Jordan B Peterson.
Jordan B Peterson. Foto: Lars Pehrson

Och visst är idén om den manliga köttätaren fortsatt stark. Alla förvirrade ynglingars överstepräst, den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson, lever till exempel på kött och salt. Det finns en inte oansenlig mängd anarkoliberala kryptovalutafantaster som följer samma diet (nej, det är inte mer begripligt än vad det låter). ”Soyboy”, det vill säga sojapojke, har länge varit ett skällsord hos den alt-rightrörelse som i stora delar drivs av skräck för en förment avmaskulinisering av offentligheten, och har kommit att bli snudd på synonymt med deras andra viktiga förolämpning ”cuck”, det vill säga hanrej.

Annons

Den rätt torftiga fest som tidigare varit en tämligen kvinnlig tillställning har kraschats av kroppsbyggare och hurtiga långdistanslöpare.

Komjölk – till skillnad från den kvinnligt kodade sojamjölken, som påståtts vara så full av östrogenliknande ämnen att män utvecklar tuttar och blir mjäkiga – har blivit en signal för (manlig) arisk överhöghet. Förmågan att bryta ned laktos är ju vanligare bland blonda skandinaver, går det glasklara argumentet.

Men så kom ”The game changers”, och den verkar faktiskt ha förändrat spelplanen, nästan över en natt. Veganavdelningarna på internetforumet Reddit (en bra, någorlunda global temperaturmätare av allehanda trender) är numera överlupna av nyfikna män som frågar om de bästa växtproteinerna för att optimera sin träning. Den rätt torftiga fest som tidigare varit en tämligen kvinnlig tillställning för djurrättsaktivister och den socialt accepterade ätstörningedieten rawfood har kraschats av kroppsbyggare och hurtiga långdistanslöpare.

De tennisspelande supersystrarna Venus och Serena Williams och en ständigt växande grupp MMA-fighters har snabbt vuxit fram som skyddshelgon för den nya hälsoorienterade veganrörelsen.

Annons

En av världens starkaste män, tysk-armeniern Patrik Baboumian, har varit vegan sedan åtta år. Trots detta bar han härom året 560 kilo över sina inte särskilt späda axlar. Lägg därtill så pass otippade veganer som Bill Clinton, Samuel L Jackson och Woody Harrelson, och något har onekligen något börjat skifta i manlighetsidealet.

1/4

Patrik Baboumian, en av världens starkaste män, har varit vegan sedan åtta år.

Foto: Vistapress/TT
2/4

Samuel L Jackson är vegan.

Foto: Alberto E Tamargo/TT
3/4

Woody Harrelson är vegan.

Foto: Cafaro/Lapresse/TT
4/4

Bill Clinton är vegan.

Foto: Michel Euler/TT

Det är dock inte så märkligt som det först kan synas. Välfärdssjukdomarna har ökat i takt med köttkonsumtionen: hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, övervikt och fetma. Störd tarmflora har mer eller mindre riktigt kopplats till allt från adhd till depression och allt fler tycks gå runt och må vagt dåligt. Att söka lindring genom kosten har länge varit en trend, och efter ifrågasättandet av gluten och laktos har turen kommit till efterkrigstidens blodiga hjärta, själva köttet på våra tallrikar.

Tidigare vegandokumentärer, som till exempel ”Cowspiracy” och ”Dominion”, har fokuserat på köttets klimatavtryck och djurindustrins otaliga fasor. ”Kvinnliga” ämnen alltså, och inget som får män att släppa kotletten. Ett talande exempel är att tron på omställningar i klimatkrisens tid är starkare bland kvinnor i alla kategorier (utom, symptomatiskt nog, elbilar).

Annons

Men när det gäller kost och träning är det otäcka könet däremot drivande – proteinpuddingar och vassleprotein har länge varit de styrketränande männens domän.

Det kanske smartaste draget i ”The game changers” är scenen när tre sportfånar till collegestudenter får mäta sina nattliga erektioner efter att ha ätit köttburritos respektive veganska diton. Både omfång och frekvens ökade efter bara en veganmåltid. Den glade manlige läkaren håller en liten föreläsning om hur animaliskt protein påverkar blodkärlen inför de generade ynglingarna, som onekligen verkar ha fått något att grubbla över.

Ser vi månne den veganofallocentriska världsbilden födas?

På landsbygden, där de besvikna männen sägs hålla till, och jakten är den sista manliga syssla som inte tagits ifrån dem, kommer nog köttet att leva kvar länge än.

Utan tvekan har de allt bättre köttsubstituten spelat roll. När man numera kan sätta tänderna i den (rödbets-)blödande Beyond burger, som är i princip omöjlig att skilja från en klump köttfärs, är en symboliskt viktig maträtt erövrad. Det senaste decenniets hamburgertrend – medelklassmannens majonnäsbestrukna väg in i köket – har nu kulminerat i en burgare som avskaffat lidandet utan att kompromissa med köttsaften.

Annons

Och allt tyder på att dessa typer av imitationsprodukter har kommit för att stanna. Burger Kings lansering av den veganska ”Impossible Whopper” är en av företagets största succéer någonsin. Enligt en amerikansk undersökning köps nästan 90 procent av denna typ av produkter av människor som varken är veganer eller vegetarianer. Normalisering, heter det.

Så hur ser framtiden ut? Gissningsvis skiktas befolkningen ännu mer. Det är inget vågat påstående att köttkonsumtion håller på att bli en klassfråga. Hälsomedvetna välutbildade kvinnor och män, företrädelsevis i städerna, äter allt mindre kött. På landsbygden, där de besvikna männen sägs hålla till, och jakten är den sista manliga syssla som inte tagits ifrån dem, kommer nog köttet att leva kvar länge än. Men precis som med rökning förändras mönstret med nya generationer. I Kanada är hälften av alla veganer under 35 år gamla, och i Storbritannien blir allt fler universitetscafeterior helveganska.

Nyligen kom även vd:n för det brittiska snabbmatsimperiet Greggs, Roger Whiteside, ut som vegan. Kedjan, som är mest känd för smördegsinbakade, högst animaliska korvar, har nyligen gjort succé med sitt nya veganutbud. Whiteside citerade ”The game changers” som den utlösande faktorn. När till och med maktens grå män börjar ifrågasätta köttnormen vet man att veganismen är på väg att bli vardagsmat.

Jordan B Peterson.

Foto: Lars Pehrson

Patrik Baboumian, en av världens starkaste män, har varit vegan sedan åtta år.

Foto: Vistapress/TT

Samuel L Jackson är vegan.

Foto: Alberto E Tamargo/TT

Woody Harrelson är vegan.

Foto: Cafaro/Lapresse/TT

Bill Clinton är vegan.

Foto: Michel Euler/TT