Annons

Bytte arbetsmiljö: ”Förstod plötsligt – ej fel på mig”

Josefine Lopes Helgesson har lämnat stan tillsammans med sin familj för att slippa alla höga ljud och intryck.
Josefine Lopes Helgesson har lämnat stan tillsammans med sin familj för att slippa alla höga ljud och intryck. Foto: Lena Djuphammar

För högkänsliga kan öppet kontorslandskap, barnskrik och trafikbrus vara en outhärdlig plåga. Hjärnan vill bara ”stänga ned”. SvD har träffat Josefine, Martin och Marja som är extra utsatta i det moderna samhällets ständiga skrammel.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Josefine Lopes Helgesson.

Foto: Lena Djuphammar Bild 1 av 4

Högkänsliga upplever att de har svårt att koncentrera sig i till exempel öppna kontorslandskap, och kan må dåligt av trafikbuller. Marja Norlin är terapeut och dessutom själv drabbad.

Foto: Lena Djuphammar Bild 2 av 4

Marja Norlin, terapeut och högkänslig.

Foto: Lena Djuphammar Bild 3 av 4

Martin Dunér.

Foto: Privat. Bild 4 av 4

Josefine Lopes Helgesson.

Foto: Lena Djuphammar Bild 1 av 1

Josefine Lopes Helgesson jobbade under många år på en mediebyrå i centrala Stockholm. Hon minns bullret från citymiljön som väldigt påfrestande.

– Vi blev ofta utbjudna på lunch och jag bad alltid om att de skulle boka lugna ställen, och att de skulle boka klockan 11 eller 13 för att undvika lunchrusningen med oljudet från porslin som skramlade och människor som pratade högt, berättar hon.

Även trafiken var påfrestande och Josefine kände ofta att hon behövde dra sig undan för att kunna landa i sig själv och få ny energi.

Hon har så länge hon kan minnas varit väldigt känslig för höga ljud, men det var först för ett halvår sedan som allt föll på plats. Hon läste om högkänslighet och polletten trillade ned.

Josefine Lopes Helgesson.
Josefine Lopes Helgesson. Foto: Lena Djuphammar

– Plötsligt förstod jag att det inte var något fel på mig, utan att jag tillhörde en grupp som helt enkelt är mer känslig, säger hon.

Som högkänslig är man extra känslig för sinnesintryck och har dessutom svårare att filtrera bort störande ljud. Trafikbuller leder till stressattacker. Barnskrik får dig att omedelbart vilja lämna rummet. Och i öppna kontorslandskap är det omöjligt att tänka klart.

Annons
Annons

Högkänsliga upplever att de har svårt att koncentrera sig i till exempel öppna kontorslandskap, och kan må dåligt av trafikbuller. Marja Norlin är terapeut och dessutom själv drabbad.

Foto: Lena Djuphammar Bild 1 av 2

Marja Norlin, terapeut och högkänslig.

Foto: Lena Djuphammar Bild 2 av 2

– Att hålla emot för att skydda sig mot alla intryck gör det ofta värre och tar ännu mer energi än om man försöker ta emot känslan och låta ljudet passera, menar Marja Norlin som är terapeut med inriktning på högkänslighet, och dessutom högkänslig själv.

Men att inte hålla emot är lättare sagt än gjort. Vi är ofta omedvetna om våra handlingsmönster.

– Det är viktigt att lyssna in, vad är det jag behöver just nu. Vad är det som blir för mycket och vad behöver jag göra åt det, säger Marja Norlin.

1/2

Högkänsliga upplever att de har svårt att koncentrera sig i till exempel öppna kontorslandskap, och kan må dåligt av trafikbuller. Marja Norlin är terapeut och dessutom själv drabbad.

Foto: Lena Djuphammar
2/2

Marja Norlin, terapeut och högkänslig.

Foto: Lena Djuphammar

Att bli medveten om sin högkänslighet är ett första steg i rätt riktning.

– Många som hör av sig till mig har inte koll på vilka behov de har. När man blir överstimulerad gör vi det ofta värre genom att försöka lösa det med tanken, men börjar vi tänka för mycket förvärrar vi bara situationen om vi stänger av känslorna och i stället börjar älta, menar hon.

Samtidigt behöver man titta på hur man reagerar i situationer där ljudnivåerna blir för höga och se vad det är som inte fungerar i vardagen, för att få upp ögonen för vilka förändringar som behöver göras, menar Marja Norlin.

Mitt hem har blivit min oas.

Själv kan hon, när hon ser tillbaka på sitt liv, se tecken på att hon var högkänslig redan som barn. Men det var först när hon för 12 år sedan brände ut sig som hon förstod hur mycket högkänsligheten påverkade henne.

– Först då började jag förstå att jag hela tiden arbetade mot mig själv. Nu har jag lärt mig att jobba med mig själv i stället, och respektera mig själv för den jag är, säger Marja Norlin.

Josefine Lopes Helgesson bodde tidigare mitt i stan, men familjen har nu flyttat till ett område med mycket natur i Nacka.

Annons
Annons

– Att få tystnad var en av de största orsakerna till flytten. Jag minns att jag sa att starka ljud inte fick finnas i närheten, så det hade stor påverkan när vi valde hus, säger hon.

Hon kan också se i efterhand att de gånger hon inte riktigt uppskattat sociala sammanhang, har det ofta handlat om ljud och intryck.

Efter en dag kunde jag nästan kollapsa av trötthet.

– Starka ljudnivåer tillsammans med mycket övriga intryck är den egentliga orsaken till att jag alltid har haft svårt för stora tillställningar, konstaterar hon.

När hon nu fått barn använder hon ibland öronproppar för att hålla de värsta ljuden ute, och hon tar jag sig bara in till stan en gång i veckan.

– Och då har jag alltid hörlurar för att slippa höra alla oljud, säger hon.

Då hon i delar av sitt arbete tar emot klienter har hon valt att jobba hemifrån, då det fungerar lika bra.

– Mitt hem har blivit min oas, säger Josefine Lopes Helgesson.

Martin Dunér växte upp med tre bröder. Det var mycket liv och liten möjlighet till eget utrymme. Som barn hade han alltid en längtan till lugn och ro.

Som vuxen arbetade han många år som säljare i en butik mitt i Stockholm city. Långa dagar i stressig och högljudd miljö. På tunnelbanan i rusningstrafik – eller på en gata med ljudlig trafik – vill han bara försvinna.

– Efter en dag kunde jag nästan kollapsa av trötthet, berättar han.

Så under sin fritid har Martin Dunér alltid sökt sig till lugna miljöer, men har inte förstått förrän alldeles nyligen att han blivit överstimulerad på ett sätt som många andra inte blir.

Samtidigt finns det en skillnad på höga ljud som han väljer själv och kan kontrollera, och sådant han blir utsatt för.

Annons
Annons

Martin Dunér.

Foto: Privat. Bild 1 av 1
Martin Dunér.
Martin Dunér. Foto: Privat.

– Är jag förberedd, som när jag till exempel går på konsert, så är jag mottaglig på ett helt annat sätt. Och sjunger jag själv och spelar gitarr så fungerar det utan problem, säger han.

När Martin Dunér numera är medveten om att han blir överstimulerad av höga ljud, väljer han sina tider på ett annat sätt.

– Jag handlar när det är mindre folk i affären och åker kollektivt när det inte är rusningstrafik, säger han.

Helst vill jag undvika att komma till den punkt där jag är så trött att jag måste dra mig undan.

Sedan han slutade i butiken som säljare tog det flera år innan han valde att åka in till stan igen.

– Jag hade utsatts för så mycket överstimulans att jag kände ett obehag bara av att tänka på att vara i den miljön.

När Martin Dunér nu blivit förälder är även det en utmaning.

– Även om jag förstår att mina barn är glada och är inne i en härlig lek, så är det besvärande för mig. Sitter jag vid ett livligt matbord så kan jag knappt känna vad maten smakar eller tänka mina egna tankar. Det blir som att hjärnan vill stänga ner.

Tidigare påverkade en sådan situation Martin Dunérs humör. Han kunde bli arg och irriterad och förstod inte riktigt varför. Nu går han i stället undan och vilar en stund eller sätter sig i ett annat rum och äter, tills han landar i sig själv igen.

För att få en jämnare balans i vardagen planerar Martin Dunér nu in promenader och vilostunder med till exempel yoga, meditation eller musik för att fylla på med energi.

– Vet jag med mig att jag ska göra något där det kommer att vara mycket människor så planerar jag min dag därefter, så att jag har utrymme att landa och samla mig själv både innan och efteråt. Helst vill jag undvika att komma till den punkt där jag är så trött att jag måste dra mig undan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons