Annons

Podd: Europeisk miljö- och klimatpolitik

Foto: C3744 Lars Halbauer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

PODD | 8 maj. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras de borgerliga partiernas miljö- och klimatnivå på en europeisk nivå. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras partiernas politik när det kommer till miljö och klimat. För enkelhetens skull lägger vi idag särskilt fokus på de borgerliga partierna.

Miljö och klimat rankas i topp när väljarna säger vad som är viktigt. Samtidigt finns det stora konflikter. Liberalerna vill ha en europeisk koldioxidskatt vilket skulle ge EU beskattningsrätt, men det vill inte de andra borgerliga partierna och inte vänstern heller. Kristdemokraterna och Moderaterna vill satsa mer på kärnkraft, men både Miljöpartiets toppnamn Alice Bah Kuhnke och Centerpartiets Fredrick Federley har sagt att det där är trams för att kärnkraft inte ligger på europeisk nivå att besluta om. Kristdemokraterna menar att kärnkraften visst ligger på EU:s bord, och hänvisar bland annat till att man kan förenkla tillståndsprocesserna. Moderaterna säger också att kärnkraften är en EU-fråga och föreslår att man i EU:s kommande långtidsbudget fördubblar satsningarna på ny kärnkraft från 2,1 till 4,2 miljarder euro. Deras affisch har ni säkert sett på stan: Kärnkraft är klimatsmart.

Nej, som väljare är det inte lätt att hålla koll på vem som har den bästa politiken inför Europaparlamentsvalet. Därför tänkte vi hjälpa er – våra kära lyssnare – och ledarsidans Lydia Wålsten och Karl Sigfrid har Ylva Nilsson, en av Sveriges mest erfarna EU-bevakare bland annat har varit Brysselkorrespondent för Dagens Industri och för oss här på Svenska Dagbladet i många år samt Emanuel Örtengren, projektledare för Europafrågor på tankesmedjan Timbro och med en bakgrund som samhällsvetare från det franska universitetet Sciences Po till hjälp för att reda ut det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons