Annons

Podd: Håll gränsen (Vem är inte moderat?)

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

1 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Moderaterna och deras arbete med nytt idéprogram som startades i dag i samband med att en arbetsgrupp har tillsatts. Vad ska moderaterna fokusera på och varför? Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Moderaterna har påbörjat sitt arbete med ett nytt idéprogram. På en pressträff i dag meddelade Ulf Kristersson vilka som ingår i gruppen. Bland annat rekryterar Moderaterna Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu som huvudsekreterare. Ledarsidans Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona diskuterar vad som är viktigt med ett idéprogram och varför, tillsammans med arbetsgruppens ordförande Christofer Fjellner och Karin Svanborg-Sjävall, vd på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Moderaterna har de senaste åren ansetts vara en popcornmaskin som inte haft en sammanhängande bild om var man ska. Det konstaterar Karin Svanborg-Sjövall och menar att det därför är viktigt med ett nytt idéprogram för att Moderaterna ska kunna visa hur man vill att Sverige ska se ut, inte bara de kommande fyra åren men kanske även om tio år.

Christofer Fjellner konstaterar att världen lätt målas i dystra färger och menar att det är viktigt att om man vill göra ett ordentligt idéarbete inte tappa hoppfullheten och tillförsikten om framtiden. Arbetet med idéprogrammet är viktigt för att komma i från den vilsenhet som just nu finns inom borgerligheten.

Olof Ehrenkrona ser tillbaka till 70-talet och hur det var en ideologiskt väldigt turbulent period och konstaterar att vi kan se en likadan period nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons