Annons

Podd: Kristdemokraterna på raketbränsle

Foto: Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN

3 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Kristdemokraterna och deras framgångar. Varför växer partiet så mycket och vad är det som har hänt i svensk politik? Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Kristdemokraternas eftervalsanalys har kommit. Partiet är i kraftig tillväxt och självförtroendet är på verklig topp. I den nya mätningen från SVT/Novus får partiet 10,6 procent vilket är en uppgång med två procentenheter jämfört med förra undersökningen. Men varför växer partiet så mycket? Vad är det som har hänt i svensk politik? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten och Tove Lifvendahl tillsammans med Hanne Kjöller, författare till den nya boken “Blockpolitikens död” och fristående kolumnist i DN och Kristdemokraternas Erik Slottner, ordförande för partiets eftervalsanalys och borgarråd i Stockholm.

Tove Lifvendahl tror att den vrede mot Moderaterna som uppkom genom Decemberöverenskommelsen har gett Kristdemokraterna, som första parti att bryta överenskommelsen möjligheten att kapitalisera på det intresse som väcktes för partiet då.

Hanne Kjöller konstaterar att i det nya politiska landskap vi ser finns det en hunger efter någonting annat än jobbskatteavdrag eller någonting som handlar om pengar. Man letar efter ett parti som värnar individens trygghet.

Erik Slottner konstaterar att migrationspolitiken är en väldigt svårnavigerad fråga. Även om Kristdemokraterna förespråkar familjeåterförening så uppfattas partiet ha en relativt stram hållning. Om Kristdemokraterna skulle gå åt ett allt för stramt håll så skulle det kunna uppröra både kärnväljare och medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons