Annons

Podd: Ska SKL-högern stoppa digital vård?

Foto: jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 9 maj. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras digital vård och sjukvårdens ersättningssystem. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Den 13 juni ska SKL:s sjukvårdsdelegation besluta om huruvida ersättningsnivån till digitala vårdgivare som Kry och Doktor24 ska sänkas. Socialdemokraterna och vänstern är för en sänkning medan de borgerliga som är i majoritet inte tycks ha bestämt sig än.

De som är för en sänkning menar att ett besök hos en digital vårdaktör är av sämre medicinsk kvalitet. Dessutom har bolagen lägre kostnader eftersom de slipper administration. I dag är ersättningen 650 kronor istället för de 1 800 kronor som ett genomsnittligt primärvårdsbesök kostar. Dessa 650 kronor vill man alltså sänka till 450 kronor.

Men är det verkligen sämre medicinska kvalitet och inga administrativa kostnader, vad skulle en ersättning på 450 kronor innebära och hur sätter man egentligen priset? Det reder ledarsidans Maria Ludvigsson, Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona ut tillsammans med Livia Holm, utvecklingschef på Kry och Marie Morell, moderat ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons