Annons

Podd: Strandhäll lär få gå

Foto: Fredrik Sandberg/TT

17 maj. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Strandhäll-affären. Kommer hon få lämna som minister, och kommer hon i så fall att gå självmant eller för att riksdagen petar henne? Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Den 27 april 2018 kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till presskonferens och meddelade att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle lämna sin post. Strandhäll underströk att det skedde i samförstånd, men med tiden framgick det att Begler inte alls ville sluta och när jobbet utlystes sökte hon det igen.

Enligt Strandhäll berodde petningen av Begler på att hon inte hade samordnat Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen tillräckligt väl. Det, menade Strandhäll, var skälet till att människor föll mellan stolarna och blev utan ersättning.

Kritikerna ser istället ett solklart fall av ministerstyre, där regeringen petade Begler av politiska skäl.

Vad är det som har hänt? Och förtjänar Annika Strandhäll att bli av med jobbet? Det pratar Lena Mellin, politisk reporter på Aftonbladet, om i dagens podd med Olof Ehrenkrona under ledning av ledarsidans Maria Ludvigsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons