Annons

Podd: Svensk politik och Game of Thrones

Foto: Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

PODD | 17 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras vår tids Hylands hörna, Game of Thrones, och vad serien säger om politik i dag. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras vår tids Hylands Hörna, Game of Thrones, som är en fantasyserie på HBO som har tagit världen med storm och vars åttonde och sista säsong precis har haft premiär. Men vad har Game of Thrones i en politikpodd att göra? Alla stora internationella medier, från New York Times, till Time, till Foreign Policy har ägnat mycket kraft den här veckan på att göra stora guider och analyser av tv-serien. Ett skäl förutom att den är bland de mest populära serierna som någonsin har gjorts är att den också är en studie i makt och att få som man vill i politiken. Serien går ut på att ena sju riken, ta “the iron throne” och då få ett slut på the white walkers, som är ett dött folk.

Författaren och debattören Johan Norberg sa såhär i en krönika i God morgon världen: “Här står inte goda mot onda som i traditionell fantasy, här står kampen inom varje person och de goda kan också råka göra ont”. Serien säger alltså en del om politik. Men vad? Det försöker ledarsidans Lydia Wålsten och Karl Sigrid lista ut tillsammans med Benjamin Juhlin, som har en magisterexamen i Österrikisk ekonomi och är författare till en lång artikel om Game of Thrones politiska innebörd på Timbros webbtidning Smedjan samt Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Annons
Annons

Dagens avsnitt kanske kommer avslöja saker som du som lyssnar inte vill höra på om du inte har sett serien än. Då får du skippa det här avsnittet.

Karl Sigfrid konstaterar att det finns ett ideologiskt driv hos Daenarys Targaryen som under seriens gång befriar slavar. Enligt Karl Sigfrid är detta något som inte bara görs av strategiska skäl, utan också av idealistiska skäl.

Anders Lindberg konstaterar att man gärna hejar på utmanaren och att Daenarys Targaryen ses som en sådan. Trots att hon vill erövra hela riket så är hon samtidigt anti-auktoritär.

Benjamin Juhlin konstaterar att hon kan ses som en libertarian som slåss mot förtryck, men att hon samtidigt kan vara grym mot sina fiender och bränna dem levande, och att detta visar hur komplex serien är.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons