Efter reklamen visas:
Omskärelse - Topp NY

”Kirurger” utför illegal omskärelse i Sverige

Kringresande ”köksbordskirurger” utför olagliga omskärelser på pojkar i Sverige. Ingreppen görs i hemmen helt bortom myndigheternas kontroll.

– Gud garanterar att det blir bra, säger en av männen.

Uppdaterad
Publicerad

Själva ingreppet beskrivs som enkelt och snabbt. Det görs hemma hos ”kunden” och barnets penis smörjs in med olivolja efteråt.

– Det är Guds påbud att göra omskärelse. Det här är den smutsigaste delen av kroppen, där du bajsar och kissar. Trots alla bakterier är man frisk där. Gud har gjort att det läker lätt, säger en man i 50-årsåldern som beskriver sig som en erfaren omskärare.

Det är inte svårt att få tag på en illegal så kallad ”köksbordskirurg” i Sverige. På bara några dagar kommer SvD:s reportrar, bland annat via sociala medier, i kontakt med personer som utför olagliga omskärelser av pojkar.

Vi utger oss för att vara föräldrar till en pojke som ska omskäras – och fram träder en dold marknad där män utan tillstånd eller läkarlegitimation åker från stad till stad för att genomföra kirurgiska ingrepp på små barn.

Jag sitter med två telefoner. Så fort jag lägger på en ringer den andra.

Mannen i 50-årsåldern är en av dem. Han stoltserar med hur hans olagliga omskärelseverksamhet blomstrar.

– Jag ordnar resor varje dag, jag sitter med två telefoner. Så fort jag lägger på en ringer den andra.

Mannen tror att SvD:s reportrar är föräldrar till en fyra månader gammal pojke och säger att vi har tur – han åker till Stockholm om två dagar för att omskära ett annat barn och ska sedan vidare till Gävle och Sundsvall.

En spray används för smärtlindring i samband med ingreppet och det är helt smärtfritt, förklarar han.

– Jag gör omskärelser bättre än läkare, säger mannen som hävdar att ”Gud garanterar att det blir bra”.

Annons
Denna typ av verktyg används av ”köksbordskirurgerna”.
Denna typ av verktyg används av ”köksbordskirurgerna”. Foto: Joakim Ståhl

Under samtalet kommer det fram att de illegala affärerna pågått i flera år, han började operera pojkars underliv redan på flyktingförläggningen där Migrationsverket placerat honom efter ankomsten till Sverige.

En annan man som vi kommer i kontakt med är i 40-årsåldern och bor i södra delen av landet. Han vill inte svara på några frågor när vi utger oss för att vara oroliga föräldrar. Vi uppmanas direkt att skicka vår adress via sms. Han ska höra av sig två dagar före omskärelsen, som utlovas inom ett par veckor.

Mannen har fått veta att pojken som ska opereras är över ett år gammal. Enligt svensk lagstiftning måste man vara legitimerad läkare för att utföra ingreppet på barn över två månader.

Det har blivit stora huddefekter som vi fått operera. Vi har även sett amputationer av penisskaftet.

Annons

För barn som är yngre krävs ingen läkarlegitimation, men ett särskilt tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Mannen är noga med att påpeka att han inte har något tillstånd. Han är inte heller legitimerad läkare. SvD:s kartläggning visar att IVO avslagit hans ansökan om att få utföra ingrepp på barn som är yngre än två månader.

– Jag garanterar ingenting. Jag jobbar och överlåter det åt Gud. Jag kan inte säga att det inte kan hända något. Om du är orolig rekommenderar jag dig att vända dig till någon med tillstånd.

SvD har pratat med en av mannens kunder. För cirka två år sedan utförde just denne omskärare ingreppet på en pojke i södra Sverige. Nu säger pojkens pappa att han är nöjd med operationen, men att han hellre hade gjort det lagligt.

– När min son föddes ringde jag till en klinik för att boka tid för omskärelse. De sade att väntetiden var sex till sju månader. Jag vet att det är bättre för barnet ju tidigare man gör det. Flera av mina vänner hade anlitat en man som varit omskärare i vårt hemland på en känd klinikkedja, förklarar pappan.

Annons
Foto: Joakim Ståhl

Han beskriver också hur mannen hyllas i olika Facebook-grupper med arabisktalande medlemmar som bor i Sverige. Där tipsar man varandra om när omskärelsen ska göras för att barnavårdcentralen, BVC, inte ska börja ställa frågor.

– Själv såg jag till att ingreppet gjordes mellan två BVC-besök, säger pappan.

Omskärelsen av pojken tog bara några minuter och kostade 1 500 kronor.

– Jag hade inget alternativ, jag var tvungen att göra det svart. Annars hade jag fått vänta väldigt länge, säger pappan.

Ingen vet hur många pojkar som omskärs illegalt i Sverige. Socialstyrelsen har tidigare uppskattat att det görs tusentals ingrepp totalt, men har ingen uppgift i dag om hur många av dem som är olagliga.

2009 gick Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ut med en rekommendation om att alla landsting bör erbjuda icke medicinskt motiverad omskärelse av pojkar.

Annons

Då, för tio år sedan, kunde föräldrar som ville omskära sina söner vända sig till tio olika landsting. I dag erbjuder sex regioner, som de numera heter, icke-medicinskt motiverade omskärelser av pojkar.

Foto: Joakim Ståhl

Hos fyra av dessa får man betala fullt pris för ingreppet, visar SvD:s kartläggning.

I Jönköping ligger kostnaden för en omskärelse på över 14 000 kronor.

Region Västmanland tar ut en avgift på mer än 12 000 kronor. Sammanlagt gjordes två omskärelser där under förra året och inga 2016 och 2017.

Endast två regioner, Stockholm och Sörmland, erbjuder subventionerade icke-medicinskt motiverade omskärelser. Båda har avtal med en privat vårdgivare. Det finns även andra kliniker som utför rituell omskärelse på pojkar, priset för ingreppet varierar men det rör det sig om några tusenlappar.

Annons

Vi använder bedövning. Han kommer att gråta lite sedan blir allt som vanligt.

För att få särskilt tillstånd för omskärelse av pojkar under två månader måste man uppfylla vissa kompetenskrav. Bland annat ska personen ha dokumenterade kunskaper och erfarenheter för att utföra ingreppet på ett sätt som motsvarar vetenskap och beprövad erfarenhet.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kräver även att den sökande ska redovisa metoder för ingreppet, smärtlindringen och eftervården.

SvD:s kartläggning visar att ingen beviljats ett särskilt tillstånd sedan 2015. Sju personer vars ansökningar prövades fick avslag eftersom de inte uppfyllde IVO:s krav.

Två av dem som inte höll måttet dyker upp i SvD:s granskning. En man i 30-årsåldern fick avslag från IVO med motivering att smärtlindringen han uppgett sig använda inför operationen inte är adekvat.

Ändå erbjuder sig även denna man att utföra omskärelse på en ettåring för 2 000 kronor. Han säger även att det är hans yrke i Sverige.

– Det är inget problem. Vi använder bedövning. Han kommer att gråta lite sedan blir allt som vanligt, säger mannen till SvD på telefon.

Annons

Efteråt vill han inte kännas vid dessa uppgifter och hävdar att innehållet i samtalet var ett skämt.

Sammanlagt får SvD kontakt med fyra män som erbjuder att, mot ersättning, utföra illegala omskärelser av små pojkar. Alla nekar i efterhand till att de skulle ha någon verksamhet i Sverige.

Enligt barnkirurgen Jakob Stenman är blödningar och infektioner några av komplikationer som kan inträffa i samband med omskärelse. ”Vi har även sett amputationer av penisskaftet.”
Enligt barnkirurgen Jakob Stenman är blödningar och infektioner några av komplikationer som kan inträffa i samband med omskärelse. ”Vi har även sett amputationer av penisskaftet.” Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jakob Stenman, barnkirurg och urolog vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, säger att personer som ägnar sig åt ”köksbordskirurgi” utsätter barn för en rad risker.

– Det är ofta inte sterila förhållanden och man har ingen möjlighet att ta hand om en blödning eller en eventuell allergisk reaktion av bedövningsmedlet, säger han.

Stenman har själv sett och tagit hand om pojkar som fått skador och komplikationer i samband med omskärelser som gått snett.

Annons

– En del av dem har skett på kliniker som bedriver den sortens verksamhet, men det kommer även in barn där vi inte vet var omskärelsen genomförts och där föräldrarna inte heller riktigt har koll på vem som utfört den, säger han.

Efter reklamen visas:
Experten: "Vi har sett väldigt svåra infektioner"

Blödning är den vanligaste typen av komplikation. Enligt Jakob Stenman har det hänt att pojkar förlorat stora mängder blod i samband med omskärelse, något som kan bli livshotande om barnet inte får vård i tid.

– Vi har sett svåra infektioner där det blivit väldigt stora huddefekter som vi fått operera efteråt. Vi har även sett amputationer av penisskaftet, säger Jakob Stenman och förklarar att det senare betyder att en bit av pojkens penis skurits av.

Mannen i 50-årsåldern, han med de två telefonerna, försöker övertyga oss om varför man ska anlita just honom och inte en legitimerad läkare. Ett av argumenten är att han är tillgänglig dygnet runt. Mannen påstår också att läkare under omskärelsen ”skalar” pojkens penis ”som en banan” – och skär av förhuden bit för bit medan han gör det med ett enda snitt. Dessutom uppger han sig ha en mycket bred kundkrets.

– På torsdag har jag eritreaner och kurder i Gävle och en syrier i Sundsvall. Jag åker också till Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Denna typ av verktyg används av ”köksbordskirurgerna”.

Foto: Joakim Ståhl
Foto: Joakim Ståhl
Foto: Joakim Ståhl

Enligt barnkirurgen Jakob Stenman är blödningar och infektioner några av komplikationer som kan inträffa i samband med omskärelse. ”Vi har även sett amputationer av penisskaftet.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman