Annons

”Polen får följa reglerna – eller packa väskan och dra"

EU-kommissonen har dragit i gång en formell process mot den polska regeringens planer på att inskränka domstolsväsendets oberoende.

– Det är en del i en större kamp mellan EU-kommissionen och den polska regeringen, säger Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Protester utan för Högsta Domstolen i Warszawa.

Foto: Alik Keplicz/APBild 1 av 4

EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 4

Protester utanför presidentpalatset i Warszava.

Foto: Alik Keplicz/APBild 3 av 4

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 4 av 4

Protester utan för Högsta Domstolen i Warszawa.

Foto: Alik Keplicz/APBild 1 av 2

EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2
Protester utan för Högsta Domstolen i Warszawa.
Protester utan för Högsta Domstolen i Warszawa. Foto: Alik Keplicz/AP

Den senaste tiden har det stormat kring den Polska regeringen planer på nya lagar som ger politikerna större kontroll över landets domstolar.

Nu har EU-kommissonen dragit igång en formell process för att hindra utvecklingen genom att skicka ett brev till Polen där där de meddelar att de polska planerna utgör ett fördragsbrott. Den polska regeringen har en månad på sig att förklara sig annars kan EU utdöma böter.

– Kommissionens hand är fortfarande utsträckt till polska myndigheter, i förhoppning om en konstruktiv dialog, säger EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans, i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans.
EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Protester utanför presidentpalatset i Warszava.

Foto: Alik Keplicz/APBild 1 av 1

Den polska regeringen har planer på att driva igenom ett större lagpaket som kommer innebära att politikerna får större kontroll över landets domstolar. Det kommissionen nu reagerat på är ett förslag som innebär att olika pensionsåldrar mellan kvinnliga och manliga domare införs. Men Jonas Tallberg anser att agerandet ska sättas in i ett större perspektiv.

Nu kommer EU-kommissionen till ett stadium där de börjar ta åtgärder mot Polen.

– Jag skulle säga att det är en del av ställningskriget mellan EU-kommissionen och den polska regeringen avseende regeringens respekt för demokratiska procedurer och värderingar, säger Jonas Tallberg.

De senaste åren har det styrande partiet i Polen dragit landet i en alltmer auktoritär riktning enligt många bedömare. Jonas Tallberg säger att kommissionen under ett och ett halvt år försökt lösa det genom dialoger.

– Nu kommer EU-kommissionen till ett stadium där de börjar ta åtgärder mot Polen. EU letar efter olika sätt att sätta hårt mot hårt mot Polen i det här läget för man upplever att nu är man vid en gräns där EU måste markera, säger han.

Protester utanför presidentpalatset i Warszava.
Protester utanför presidentpalatset i Warszava. Foto: Alik Keplicz/AP

Hur tror du den polska regeringen kommer reagera på det här?

– Det finns ingenting i dagsläget som tyder på en större omvärdering hos den polska regeringen av sina försök att ta ytterligare kontroll över domstolarna.

Annons
Annons

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, hotade i veckan att använda sig av straffåtgärder i artikel 7 i EU-fördraget, som innebär att ett medlemsland kan få sin rösträtt i EU fryst. Men det är osannolikt att åtgärden, som kräver ett enhälligt beslut, skulle gå att driva igenom. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han kommer att lägga in sitt veto.

Ska man vara med så får man rätta sig efter de regler som är annars får man packa sin resväska och dra.

Men oavsett Orbáns inställning säger Jonas Tallberg att kommissionen kommer att dra sig in i det sista för att använda paragraf 7.

– Man vill av politiska skäl väldigt ogärna hamna i en situation där man måste dra tillbaka Polens rösträtt inom EU. Det finns en rädsla att det ytterligare kommer stärka stödet för den polska regeringen och öka misstron i förhållande till EU hos den polska befolkningen.

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S). Foto: Fredrik Persson/TT

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Anna Hedh välkomnar kommissionens beslut.

– Äntligen. Vi har väntat på det här, säger hon.

Anna Hedh säger att Polen har brutit mot flera av EU:s regler under ett par års tid. Hon anser att kommissionen inte agerat tillräckligt tidigare och att det därför är bra att de nu ”visar musklerna”.

– Ska man vara med så får man rätta sig efter de regler som är annars får man packa sin resväska och dra, säger hon.

SvD har även sökt EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström (L) och Fredrik Federley (C) för kommentarer men de har inte gått att nå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons