Annons

Peter Alestig:Polens kolkramande regering borde lära av Trumps misstag

Kol på transportband i Kwk Piast, kolgruva söder om Katowice i Polen.
Kol på transportband i Kwk Piast, kolgruva söder om Katowice i Polen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Polen går till frontalangrepp mot EU:s klimatplaner. Landet har precis öppnat en ny kolgruva och säger att EU:s mål om netto-nollutsläpp till 2050 är omöjliga att nå. Kanske borde Polens regering lära av vad som sker i USA?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kolkraftverk i Glenrock, USA.

Foto: J. David Ake/AP/TT Bild 1 av 1

Det ser verkligen ut som ett tv-klipp från en svunnen tid: män på rad i mörka overaller, verktygsbälten runt midjan och orange hjälmar.

Det var i förra veckan den öppnades officiellt, Polens nya kolgruva i Jastrzębie-Zdrój vid den tjeckiska gränsen – ironiskt nog samtidigt som världens ledare samlades i New York för höja världens klimatambitioner.

Polen är ett av EU:s mest fossilberoende länder och får hela 80 procent av sin el från kolkraft. Och nu, som ett slag i ansiktet på alla dem som kräver att kolet måste fasas ut, går Polens regering ut och säger att deras kolsatsningar ska fortsätta. De föreslår att det rent av ska bli lättare att öppna nya kolgruvor.

I en intervju med Financial Times uppger Piotr Naimski, den polska regeringens högsta energirådgivare, att Polen kan få hälften av sin el från kol även om tjugo år. Att nå netto-noll till 2050 – som många hoppas kommer att bli EU:s officiella mål inom kort – är rent av ”en fantasi”, enligt landets energiminister.

Polens kolkärlek är ett hot mot både EU:s och hela världens klimatarbete. För det första skulle en fortsatt omfattande koldrift i Polen hota EU:s möjligheter att nå netto-noll till 2050. Det är redan nu ett extremt tufft mål – men nödvändigt om vi ska ha någon möjlighet att nå 1,5-gradersmålet.

Annons
Annons

Kolkraftverk i Glenrock, USA.

Foto: J. David Ake/AP/TT Bild 1 av 1

Regeringspartiet Lag och Rättvisa satsar stort på att säkra kolarbetarnas röster.

För det andra kan Polens motstånd inspirera andra länder att följa efter. Det syntes redan i somras, då Polen ingick i en grupp av fyra länder – Ungern, Estland, Tjeckien och Polen – som alla motsatte sig att EU-kommissionen skulle anta ett mål med netto-nollutsläpp till 2050.

Den officiella orsaken till att Polens regering vill satsa vidare på kolet är att landet vill trygga sin energiförsörjning och samtidigt minska sitt beroende av rysk gas.

Men det finns sannolikt ett annat, kanske ännu viktigare skäl: landet har hundratusentals jobb i kolsektorn. Och den 13 oktober går Polen till val. Regeringspartiet Lag och Rättvisa gör ”en Trump” – och satsar stort på att säkra kolarbetarnas röster i valet.

Kolkraftverk i Glenrock, USA.
Kolkraftverk i Glenrock, USA. Foto: J. David Ake/AP/TT

Men kanske kan det vara värt för regeringen att kasta en blick på vad som händer just nu på andra sidan Atlanten. Bara dagar före Polen lovade EU att pumpa på med sina kraftverk under decennier framöver, fick en nyhet i amerikanska CNN stor spridning internationellt. Rubriken: ”Marknaden har talat – kolet håller på att dö”.

Trots Donald Trumps idoga försök att hålla kolnäringen vid liv i USA, sker nämligen det motsatta. Kolkraftverken läggs ner i ett rasande tempo. 15 procent har försvunnit sedan Trump fick makten. Ytterligare 10 procent lär försvinna de kommande två åren, enligt analysföretaget S&P Global Platts Analytics. Bara under den senaste månaden har till exempel Vistra Energy offentliggjort planer på att stänga fem kolkraftverk i Illinois.

Annons
Annons

”Trumps löften att riva upp miljölagstiftning har överträffats av en ännu starkare kraft: den fria marknaden”, skriver CNN.

Personligen skulle jag kalla det för en palliativ vård av kolkraften.

I stället sker investeringar i förnybar energi och i gaskraftverk – det sistnämnda visserligen fossilt, men ändå betydligt mindre CO2-intensivt än kolkraft.

Nu ska det sägas att långt ifrån alla i Polen håller med sin energiminister om att nettonoll till 2050 är ”en fantasi”. I själva verket har kolets framtid blivit en het fråga inför parlamentsvalet den 13 oktober. Medan Lag och Rättvisa vill satsa på kol vill det huvudsakliga oppositionspartiet, liberalkonservativa Medborgarplattformen, avveckla kolkraften totalt till år 2040. Det skulle inte förvåna mig om vi ser en liknande debatt ta fart inför valet i USA nästa år.

Personligen skulle jag kalla det Trump sysslar med i USA, och som Lag och Rättvisa vill göra i Polen, för en palliativ vård av kolkraften. Det råder allt mindre tvekan om att 137-åringen kolkraft är på väg att dö. Frågan är bara hur länge vi ska fortsätta med de livsuppehållande åtgärderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons