Annons

Polis anmäld efter nazistdemonstration

Flera polisanmälningar mot polisen är på gång efter Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i centrala Göteborg nyligen.
Flera polisanmälningar mot polisen är på gång efter Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i centrala Göteborg nyligen. Foto: Adam Ihse/TT

Även polisen har nu anmälts efter den nazistiska demonstrationen i Göteborg nyligen. Ett stort antal utredningar pågår parallellt efter händelserna.

– Det är ett omfattande arbete, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till TT.

Under strecket
TT
Publicerad

Ett 20-tal nazister greps under Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg den 30 september. Nu har även polisen polisanmälts, rapporterar SVT Väst.

Helena Trolläng, chef för polisens utredningssektion i Västra Götaland, tror att det handlar om anmälningar från NMR:s sida.

– Vi har en konkret anmälan där polisen anklagas för misshandel. Den har skickats vidare till SU, polismyndighetens särskilda utredningar. Det har också kommit in ett antal skrivelser som kommer att resultera i en eller flera ytterligare anmälningar om misshandel, säger hon till SVT.

– Jag tror att anmälningarna kommer från NMR då det var mellan dem och polisen det blev konfrontationer.

Sedan tidigare pågår bland annat utredningarna mot 23 nazister som misstänks för våldsamt upplopp och mot en 17-årig pojke på motdemonstranternas sida.

Målsättningen är att utredningsarbetet ska bli klart relativt snart.

– Vi är i filmgranskningsfasen fortfarande, säger Ulrika Åberg, en av de inblandade åklagarna, till TT.

– Men det är ett prioriterat ärende. Jag tänker mig den kommande månaden ungefär, så får vi se hur långt vi hinner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons