Annons

21-åring misstänks för terrorbrott – log i rätten

Al-Noor Islamic Centre i Bærum på måndagsmorgonen.
Al-Noor Islamic Centre i Bærum på måndagsmorgonen. Foto: Ørn E. Borgen/TT

Anklagelserna mot 21-åringen som ska ha gått till attack mot en moské i norska Bærum utvidgas till att omfatta misstankar om terrorism, bekräftar polis enligt norska medier.

Under strecket
TT, Omni
Uppdaterad
Publicerad

En person skadades lindrigt när denne avväpnade gärningsmannen under lördagens attack. Mannen misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster, samt mordförsök.

21-åringens advokat Unni Fries säger att hans klient inte erkänner brott.

– Han framträder i rätten i morgon (måndag), men kommer inte att förklara sig, säger Fries.

Häktningsförhandlingar började hållas klockan 13.00. Innan rätten beslutade att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar sågs den misstänkte ledas in, blåslagen och leende.

Åklagaren säger att man vill att 21-åringen placeras i fyra veckors isolering, med brev- och besöksförbud, rapporterar Aftenposten.

Mannen är tidigare ostraffad, men polisen har haft kännedom om honom på grund av sådant han skrivit på nätforum, rapporterar flera medier. Han har bland annat hyllat den norske nazisten Quisling och uttryckt högerextrema åsikter.

Han ska ha vuxit upp i Bærum utanför Oslo och enligt uppgifter till norska medier har han ägt flera fastigheter värda flera miljoner kronor. 2018 ska han ha haft en förmögenhet på tre miljoner.

Annons
Annons

Moskéattacken i Bærum

  • Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.
  • Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.
  • Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.
  • Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.
  • Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.
  • Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök. Dessutom utreds den som försök till terrordåd. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK

Efter reklamen visas:
Beväpnad man angrep moské i Bærum utanför Oslo
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons