Annons

Polis kan sparkas – visade ”förakt” mot invandrare

Polismannen riskerar nu att få sparken.
Polismannen riskerar nu att få sparken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polismannen har visat ”grav missaktning och förakt” mot invandrare, och kallade en kvinna för ”fittkärring”, enligt en internutredning. Nu riskerar mannen att få sparken för sitt agerande.

Under strecket
Publicerad

Emelie Kullmyr, chef för den operativa enheten inom polisen i region Väst. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1

Polismannen är anställd inom gränspolisen i Västsverige, och blev i december JO-anmäld för hur han agerade under ett utvisningsförsök. Enligt anmälan uttryckte han sig nedsättande om personen som skulle utvisas och om andra personer med utländsk bakgrund.

JO-anmälan handlar till stor del om två telefonsamtal som mannen hade efter utvisningsförsöket med två personer som har koppling till personen som skulle utvisas.

Ett av samtalen spelades in, och där gjorde polismannen flera uttalanden om invandring som Polismyndigheten anser är olämpliga.

Utredningen har mynnat ut i en rapport som förra veckan lämnades till myndighetens personalansvarsnämnd. Där är slutsatsen att polismannen ”bör avskedas från sin anställning (...) då han grovt åsidosatt sina åligganden i anställningen”.

I rapporten står det bland annat att polisen inför sina kollegor kallade kvinnan som JO-anmält honom för en ”fittkärring” och ”en mindre vetande person”.

Mannen ska ha informerats av sin chef om att han agerat olämpligt.

Det inspelade telefonsamtalet beskrivs i polisens utredning som ”mer eller mindre” 40 minuter av ”kulturrasistiska uttalanden” där mannen visar ”grav missaktning och förakt mot personer med viss etnisk bakgrund och invandrare generellt”.

Annons
Annons

Emelie Kullmyr, chef för den operativa enheten inom polisen i region Väst. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1

Enligt utredningen har polismannen under flera år utgjort ett ”omfattande arbetsmiljöproblem”. Vid upprepade tillfällen ska han ha uttalat sig sexistiskt och rasistiskt. Han ska bland annat ha uttalat sig negativt om somalier och så kallade ”batikhäxor”, och skämtat om att misshandla misstänkta brottslingar.

2016 ska mannen ha informerats av sin chef om att han agerat olämpligt, men enligt rapporten godtog han inte kritiken.

Emelie Kullmyr, chef för den operativa enheten inom polisen i region Väst. Arkivbild.
Emelie Kullmyr, chef för den operativa enheten inom polisen i region Väst. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

I utredningen står det också att minst en kollega sagt upp sig från sitt jobb med motiveringen att polismannen är ”rasist och bär sig åt som ett svin”, och ”för att myndigheten inte agerar”.

Händelserna bedöms sammantaget visa att polismannen har ”attitydproblem”, och att han brustit i kraven på ”saklighet och opartiskhet”.

Vi har agerat nu utifrån en samlad bedömning.

Polismannen stängdes av i början av juni. Emelie Kullmyr, chef för den operativa enheten inom polisen i region Väst, säger att man ser allvarligt på det inträffade.

– När vi fick information av händelsen så tittade vi på vad vi hade för information om den här personen tidigare, och det är då vi får den här samlade bilden, som vi inte hade tidigare, säger hon.

Borde ni ha agerat kraftigare mot mannen tidigare?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har agerat nu utifrån en samlad bedömning.

Ser du en risk att allmänhetens förtroende påverkas av detta?

– Jag vill inte uttala mig om det eftersom det pågår utredningar i personalansvarsnämnden och hos JO.

SvD har varit i kontakt med kvinnan som gjorde JO-anmälan. Hon vill inte uttala sig om händelsen i avvaktan på utredningarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons