Annons
Krönika

Niklas Wiklund:Polis- och militärkritiker missar en viktig parameter

Sveriges fana i täten för Försvarsmaktens deltagande under fjolårets nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå.
Sveriges fana i täten för Försvarsmaktens deltagande under fjolårets nationaldagsfirande på Gammlia i Umeå. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Under strecket
Publicerad

Korvetten HMS Malmö i Visby hamn på nationaldagen.

Foto: Niklas Wiklund

Den 6 juni firades vår nationaldag på flera håll runt om i landet som sig bör. Själv hade jag förmånen att få tillbringa dagen på Gotland i samband med att vi förtöjde korvetten HMS Malmö i Visby hamn.

Ungefär samtidigt skrev Aftonbladets krönikör Alex Schulman en av sina värsta krönikor någonsin.

Strålande solsken och stor flaggning hissad. Allmänheten var givetvis inbjudna att besöka fartyget, och många av oss noterade att vi fick ovanligt många uppskattande ord om att det är bra att försvaret finns, och att det känns tryggt att militära förband besöker ön regelbundet i brist på ett permanent försvar.

När vi lämnade Visby i solnedgången på kvällen kändes det bra att ha fått träffa så många med en positiv inställning till Försvarsmakten, och i synnerhet under nationaldagen. Men jag kom också att minnas att det inte alltid har varit så. Det räcker faktiskt att gå tillbaka till förra årets nationaldag för att finna raka motsatsen. Då nekade Västerbottens museum Försvarsmaktens deltagande i det planerade nationaldagsfirandet i Umeå. Orsaken var att nya svenska medborgare med traumatiska erfarenheter skulle må dåligt av blotta åsynen av militärer. Något som då föranledde en mindre storm i media.

Annons
Annons

Korvetten HMS Malmö i Visby hamn på nationaldagen.

Foto: Niklas Wiklund
Korvetten HMS Malmö i Visby hamn på nationaldagen.
Korvetten HMS Malmö i Visby hamn på nationaldagen. Foto: Niklas Wiklund

Ungefär samtidigt, i kölvattnet av ovanstående fadäs, så skrev Aftonbladets krönikör Alex Schulman en av sina värsta krönikor någonsin. Han såg likheter mellan Försvarsmaktens deltagande vid national­dagen och Adolf Hitlers kolonner med fanor och marschmusik. Schulman deklarerade dessutom att han inte ens vill se Försvarsmakten, och absolut inte på nationaldagen.

Att Västerbottens museum inte välkomnade Försvarsmakten till nationaldagsfirande då man trodde att nyanlända skulle bli rädda var illa genomtänkt. Inte minst då många invandrare har kommit in i det svenska samhället via värnplikten.

Faktum är, att även om du inte tycker om oss, och inte vill se oss, så kommer vi ändå alltid att försvara er, och era åsikter. Det inkluderar även Alex Schulman.

Försvarsmaktens närvaro vid liknande tillställningar är ett gyllene tillfälle för samhället att påvisa att vår svenska försvarsmakten finns för att skydda alla medborgare, inklusive de nyanlända och traumatiserade.

Liknande kritik har också framförts mot poliser i andra sammanhang. Men kritikerna mot såväl ­militär som polisiär närvaro vid olika typer av firande missar en viktig parameter. Det här är våra två samhällsbärande funktioner som har till uppgift att skydda alla människor i Sverige, och vårt sätt att leva. Militären skyddar oss från yttre hot och polisen från de inre hoten. Hur skulle samhället se ut om inte militärer och poliser fanns?

Även om jag är partisk i den här frågan, så anser jag att man i stället för att ondgöra sig över poliser och militärer snarare borde vara glad att det finns män och kvinnor som har tagit på sig den ibland mycket svåra uppgift att skydda och försvara oss mot de som vill oss ont. Faktum är, att även om du inte tycker om oss, och inte vill se oss, så kommer vi ändå alltid att försvara er, och era åsikter. Det inkluderar även Alex Schulman.

Personligen tar jag med mig allmänhetens uppskattande ord från årets firande och hoppas att fler poliser och militärer ibland kan få ett enkelt tack för den viktiga samhällsinsats de faktiskt gör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons