Annons

Polis om Tinderbedragare: ”Deras jobb att lura folk”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Internationell organiserad brottslighet lurar svenskar på tiotals miljoner kronor varje månad. Antalet bedrägerier – via appar som Tinder – ökar kraftigt och ändå tros mörkertalet vara stort.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En vanlig svensk kvinna får kontakt med en manlig, amerikansk soldat. Efter en första kontakt på Tinder har chatten flyttat till appen Whatsapp, där bilder och meddelanden skickas fram och tillbaka.

Soldaten vill gärna komma och hälsa på, men det strular med hans bank och han kan inte betala för flygbiljetten. Därför ber han kvinnan om ett lån, som han ska betala tillbaka så fort det har löst sig med banken. Annars kommer han inte att kunna hälsa på.

Så ser ett typiskt kärleksbedrägeri ut 2019. Allt som sagts är lögner och bilderna är hämtade från internet. Ofta har de spegelvänts eller manipulerats för att göras omöjliga att söka på.

– Det klassiska sol-och-vårandet förekommer fortfarande, men det klart vanligaste kärleksbedrägeriet är en internetrelation som inleds på en plattform som Tinder, säger Björn Seeth, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum.

Ofta stannar det inte vid pengar för en flygbiljett. Efter en överföring hamnar den fiktiva personen ofta i trubbel, som han behöver mer pengar för att ta sig ur.

Annons
Annons

Den genomsnittliga summan som kvinnor blir bedragna på är hisnande: 410 000 kronor.

– Många tar lån från vänner och intecknar sina hus. Det är stora belopp, stora tragedier och ett stort problem, säger Björn Seeth.

Även våldtäkter kopplade till dejtingappar och sajter blir fler, enligt Anna Möller, medicinskt ledningsansvarig läkare på akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset.

– Men det är naturligt att det blir så, eftersom det är så folk träffas i dag. I takt med den utvecklingen ökar också andelen av våra patienter som träffat någon via en dejtingsajt, säger hon.

Anna Möller berättar att de alltid har haft en stor mängd patienter som söker vård som uppger att de känt gärningsmannen i mindre än ett dygn. Skillnaden är att man nu träffas via dejtingapparna, istället för på krogen eller på en fest.

– Det är så samhället ser ut, man träffas via internet. Det är inte apparnas fel. I den absoluta majoriteten av fallen går det ju bra, säger hon.

När det gäller kärleksbedrägerierna ser siffrorna dystrare ut.

Polisen för ingen statistik på hur stor andel av de anmälda bedrägerierna som har koppling specifikt till Tinder. Men fram till oktober i år hade 774 romansbedrägerier anmälts till polisen, där personerna i majoriteten av fallen fått kontakt via sociala medier eller dejtingsidor.

77 procent av anmälningarna görs av kvinnor, och de förlorar också i snitt betydligt högre belopp än män, där snittsiffran är 230 000 kronor. Men Björn Seeth tror att det finns ett stort mörkertal.

– Det kan vara så att man skäms, inte vill inse att man är lurad, eller vill glömma det.

Annons
Annons

Vad är det då som får människor att ta lån för att skicka hundratusentals kronor till en person som de aldrig har träffat? Björn Seeth berättar att många i efterhand blir överraskade av hur de agerat.

– ”Jag förstår inte hur jag låtit mig luras” är en vanlig kommentar. Men alla är i någon fas i livet extra sårbara och mottagliga. Det kan exempelvis vara en skilsmässa som ligger bakom, man har haft det olyckligt och hoppas att livet nu ska vända.

I februari avslöjade den norska tidningen VG hur en man lurat kvinnor i både Norge och Sverige på miljonbelopp. Han greps så sent som i somras, men som ensam svindlare är han inte representativ för hur det brukar fungera.

Deras arbetsuppgifter är att fiska brett på sociala plattformar.

Det vanliga är något helt annat: organiserad kriminalitet som satt tindersvindlandet i system. Björn Seeth kallar det för callcenters, platser i utlandet där bedrägerierna organiseras.

– Det är människor som i princip går till jobbet halv nio och går hem vid fem, måndag till fredag. Deras arbetsuppgifter är att fiska brett på sociala plattformar och olika appar, och sedan lura folk att skicka pengar.

Var hamnar pengarna?

– Det är svårt att säga. Vi försöker följa pengarna men det finns byråkratiska bromsklossar som gör det svårt att få information från länder utanför EU. Men hela världen pratar om detta problem nu, så jag tror att vi kommer att få se mycket mer internationellt samarbete framöver. Och det är så vi kan slå ut den här internationella brottsligheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons