Annons

Polischef deltog i M-film – kritiseras av JO

JO kritiserar en polischef som deltog i en kampanjfilm av Moderaterna. Mannens medverkan kan tolkas som ett ställningstagande av Polismyndigheten, menar JO.

Under strecket
Publicerad

Polischefen som deltog i Moderaternas kampanjfilm kritiseras av JO.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TTBild 1 av 1

Polischefen som deltog i Moderaternas kampanjfilm kritiseras av JO.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TTBild 1 av 1
Polischefen som deltog i Moderaternas kampanjfilm kritiseras av JO.
Polischefen som deltog i Moderaternas kampanjfilm kritiseras av JO. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

I filmen ”Trygghet att lita på” från mars förra året pratar polischefen om att hans arbetsvillkor har blivit tuffare på senare tid. Filmen avslutas med att den dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra säger att Sverige behöver en ny regering.

Mannens medverkan i kampanjfilmen JO-anmäldes av två personer som ansåg att han i sin yrkesutövning inte borde göra partipolitiska ställningstaganden.

JO har nu avslutat sin granskning och kritiserar polischefen för agerandet.

Myndigheten skriver att polisanställda visserligen på fritiden får engagera sig politiskt med stöd av grundlagens krav på yttrande- och åsiktsfrihet. I det här fallet kan mannens medverkan dock tolkas som ett ställningstagande från hela Polismyndigheten eftersom mannen i filmen sitter i en polisbil och är klädd i polisens uniform.

Annons
Annons

Han hade kunnat ställa upp för vilket riksdagsparti som helst då det var ett partipolitiskt neutralt budskap som han framförde.

”För att inte riskera att skada allmänhetens förtroende för Polismyndighetens opartiskhet förutsätter ett deltagande i en politisk film att det tydligt framgår att det är den anställdes personliga åsikter som förmedlas och att filmens innehåll inte ger intryck av att representera myndighetens uppfattning”, skriver myndigheten.

JO riktar ingen kritik mot Polismyndigheten eftersom polischefen själv beslutade att delta i filmen utan att rådfråga arbetsgivaren. Polismyndigheten kritiserade i sitt yttrande till JO mannen för att hans agerande riskerade att minska förtroendet för polisens opartiskhet.

Polischefen, som i dag inte längre har en chefsposition, säger till SvD att han med sin medverkan i filmen inte ville inta en partipolitisk hållning, och att han är självkritisk till att han inte tog reda på hur filmen skulle spridas.

– Det var ett inslag som riktades mot en större samling moderata politiker som skulle vara grund till deras diskussioner. Det var orsaken till att jag ställde upp, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons