Annons

Polischefen: ”En helt annan brutalitet”

Anders Thornberg, rikspolischef.
Anders Thornberg, rikspolischef. Foto: Simon Rehnström

Att stoppa tillväxten av unga kriminella är en av polisens viktigaste uppgifter, säger rikspolischefen till SvD efter helgens mordvåg i Stockholm. Men det kan ta många år innan situationen är löst.

Under strecket
Publicerad

En man sköts i huvudet och en annan man i benet i Sollentuna norr om Stockholm under söndagen.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 2

Ander Thornberg.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 2

Under söndagen inträffade tre skjutningar inom loppet av fem timmar i Stockholmsområdet.

– Det är utomordentligt allvarligt. Vi ser att de här skjutningarna kommer och går i vågor. Det är unga män som slåss om territorier och narkotika bland annat. Det är väldigt allvarligt när sådant här sker på öppen gata med risk för att tredje man skulle kunna drabbas, säger rikspolischefen Anders Thornberg till SvD.

Enligt honom har situationen med skjutningar sett ungefär likadan ut de senaste åren, och enligt polisens analyser kommer det att fortgå ännu en tid.

– Hela samhället måste ta sig an det här med kraft, och vi måste göra vår del i polisen. Vi är fast beslutna att se till att det blir tryggt och säkert. Det kan ta fem till tio år innan man rett ut den här situationen, men det är svårt att säga, säger Ander Thornberg.

I november förra året samlade Anders Thornberg erfarenheter från bland annat lokalpoliser och författade en skrivelse till regeringen med en lista på vad polisen och även vad andra myndigheter och civilsamhället behöver göra för att få ett stopp på skjutningarna.

Annons
Annons

En man sköts i huvudet och en annan man i benet i Sollentuna norr om Stockholm under söndagen.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 2

Ander Thornberg.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 2

– Erfarenheten ute i landet är att det kommer nya hela tiden. Vi måste bryta tillväxten. För varje ung man som blir skjuten står det tio till femton nya som är beredda att kliva upp. Trots att vi har fler som sitter på anstalter och häkte, det är fullt på anstalter, häkten och Sis-institutioner och vi har tagit mer narkotika och vapen än vi har gjort på många år, så fortsätter det här ändå.

(SvD:s anm: Sis, Statens insitutionsstyrelse, tar bland annat emot unga som dömts till sluten ungdomsvård.)

1/2

En man sköts i huvudet och en annan man i benet i Sollentuna norr om Stockholm under söndagen.

Foto: Christine Olsson/TT
2/2

Ander Thornberg.

Foto: Simon Rehnström

Anders Thornberg pekar på att många unga dras in i brottslighet.

– Det handlar om individer som är beredda att ta till de mest allvarliga brotten. När de försvinner står nya ungdomar som ser dem som sina idoler. Man använder också väldigt unga för de här brotten. Det är en helt annan brutalitet än vi sett tidigare. För några år sedan sköt man i benen, nu skjuter man mot huvud och kropp för att döda.

För att lyckas stoppa skjutningarna måste hela samhället satsa, anser rikspolischefen.

– Det krävs att man bryter misslyckanden i skolan. Det krävs att man ser till att de som begår brott som väldigt unga får möta konsekvensen, att man är fast besluten att stoppa det innan en ung person blir den grövsta kriminell som är beredd att döda andra, säger Anders Thornberg.

Många av skjutningarna förblir ouppklarade. Enligt Anders Thornberg behövs vissa lagändringar, i första hand kring datalagring och hemlig dataavläsning för att kunna följa kriminellas mobiltelefoner, för att både förbättra uppklarningen och bli bättre på att förebygga brott.

– Inga kriminella pratar. Vi måste ha teknisk bevisning, som mobiltelefoner datorer. Inga vittnen vågar ställa upp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons