Annons

Fittjafallet väcker oro – polislarm om ”laglöst land”

Det var i augusti förra året som våldtäkten ska ha ägt rum.
Det var i augusti förra året som våldtäkten ska ha ägt rum. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En misstänkt gruppvåldtäkt i en smutsig källargång i Fittja blottlägger en utbredd narkotikaförsäljning, en polisutredning full av brister, och en utsatt kvinna som inte fick hjälp. Först ett år efter händelsen efterlyser polisen fler kvinnor som kan ha blivit våldtagna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erik Lindblad, gruppchef på polisen i Botkyrkaområdet.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 3
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 3

Tre män sitter åtalade för grov våldtäkt av kvinnan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 3

En söndag i augusti förra året åkte en kvinna och en man till Fittja centrum, söder om Stockholm, för att köpa knark. Ett gram kokain kostar 800 –1 000 kronor. Cannabis säljs i påsar om 5 gram, för 500 kronor. Enligt poliskällor är femmorna alltid fyror – köparen blir nästan alltid lurad.

För kvinnan slutade utflykten med en brutal gruppvåldtäkt i en källargång, uppgav hon kort därefter i polisförhör. Åtta eller nio män ska ha våldtagit henne, men de kan ha varit ännu fler, säger hon.

”De andra skrattade. De tyckte det var roligt”, har hon sagt i förhör.

Fem män är åtalade för våldtäkten, samtliga tillhörande samma gäng och är sedan tidigare kända av polisen. SvD har sökt flera av de åtalades försvarsadvokater.

Fallet har blivit uppmärksammat och omskrivet, både på grund av den brutalitet som kvinnan uppger att hon utsatts för – men också för polisens misstag.

Det tog nästan ett år innan polisen hittade rätt trappuppgång, de letade först i ett intilliggande hus, och lika länge innan de misstänkta togs in för förhör.

Annons
Annons

Erik Lindblad, gruppchef på polisen i Botkyrkaområdet.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Erik Lindblad, gruppchef på polisen i Botkyrkaområdet.
Erik Lindblad, gruppchef på polisen i Botkyrkaområdet. Foto: Emma-Sofia Olsson

Fittja är ett av Sveriges 23 så kallade särskilt utsatta områden. Stenkastning sker regelbundet, enligt den senaste rapporten från Polisen. Parallella samhällen kan växa fram, konstaterade man. Dessutom råder en stark ovilja att prata med polisen, vilket gör brottsutredningar extra svåra.

I Fittja har polisen lågt förtroende, säger Erik Lindblad, gruppchef på polisen i Botkyrkaområdet, även om han tycker att det har blivit bättre det senaste året.

I augusti förra året var källargången där det misstänkta övergreppet ska ha skett täckt av klotter. Urin, kondomer och bajs på golvet. Fimpar och jointar. Nu har fastighetsvärden Botkyrkabyggen städat upp, men flera trappuppgångar i området är fortfarande slitna.

En boende i källargången ska ha passerat den misstänkta gruppvåldtäkten för att slänga sina hushållssopor, men utan att reagera, framgår det av förundersökningsprotokollet.

– Hade vi haft det förtroendet som krävs i norra Botkyrka så hade han ringt till oss. Då hade de också ringt om någon dealar knark eller åker på stryk mitt i Fittja centrum, säger Erik Lindblad.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Han beskriver området som ett ”laglöst land”. Här gör de kriminella lite som de vill, säger han.

När kvinnan tog sig upp till tunnelbanan efter det misstänkta övergreppet ville spärrvakten inte hjälpa henne, trots att hon var blodig (skadorna dokumenteras senare på Södersjukhuset). Hon bad en man om hjälp men han sa att hon var äcklig, ”du har sperma i håret”, berättar kvinnan i förhör.

I stället åkte hon in till Sergels torg och gjorde sin anmälan hos den polis hon träffade där.

– Hade vi historiskt sett haft en lokalt förankrad och resursstark polis och en risk för gärningsmän att upptäckas så skulle ingen kunna utsättas för brott i en trappuppgång. Det är så många parametrar som har gått fel, säger Erik Lindblad på Botkyrkapolisen.

Han berättar att området har problem med öppen narkotikaförsäljning. Häromdagen när poliserna var i Fittja centrum, ”minglade som vanligt”, kastade langarna knarket på marken. Efter en stund kunde polisen plocka upp ett tiotal påsar från marken.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nattvandrarna i området gör sitt bästa för att få ungdomarna att bryta den kriminella banan och sluta vara ute och sälja knark.

– De vill ha snabba pengar och därför säljer de knark. Men vi förklarar för dem att det inte är en hållbar lösning och de måste fundera över vad som händer sen, säger Ismail Zengin, som startade nattvandringarna i Fittja.

Annons
Annons

Tre män sitter åtalade för grov våldtäkt av kvinnan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Han ger polisen Erik Lindblad delvis rätt i bilden av Fittja som ett ”laglöst land”, men säger samtidigt att det är polisens ansvar att folk i området följer lagen.

– Ungdomar som är under 16 år och säljer narkotika tas in och släpps ut på en gång eftersom de är minderåriga. Men det finns en lag och den måste följas. Det är polisens och socialtjänstens ansvar att den följs, säger han.

Kvinnan hävdar att flera män filmade samtidigt som de våldtog henne i källargången. Men i förhör säger männen, som samtliga nekar till misstankarna, att kvinnan frivilligt utförde oralsex som betalning för narkotika och att mobilfilmerna visar att hon var med på det. Efteråt visade blod- och urinprov att kvinnan hade tagit kokain inom en till tre dagar före provtagningen.

Mobilfilmerna som skulle kunna bevisa den brutala våldtäkten – eller de åtalade männens oskuld – är dock försvunna.

Den som är misstänkt för en grov våldtäkt brukar omgående frihetsberövas. Men i det här fallet dröjde det nästan ett helt år. Polisen beslagtog i samma veva 44 mobiltelefoner, men de flesta var nya. Mobiltelefonerna som användes i augusti 2016 var i flera fall borta.

Polisen säkrade först spår i fel trappuppgång och det tog nästan ett år innan de insåg att de letat i fel hus. Det var först när kvinnan förhördes igen i juni 2017 som misstaget uppdagades och hundarna skickades ut igen.

SvD har sökt polisens utredningschefer för en kommentar.

I somras, ett år efter händelsen, gick polisen ut med en efterlysning: de ville, efter vittnesmål de fått in, komma i kontakt med andra kvinnor kan ha blivit våldtagna i området.

Ingen har hört av sig.

Tre män sitter åtalade för grov våldtäkt av kvinnan.
Tre män sitter åtalade för grov våldtäkt av kvinnan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons