Annons

Polisen: ”Läget mer spänt än vanligt i Fittja”

Polisen förstärker nu tillfälligt sina insatser i Fittja i Botkyrka kommun i Stockholm. Beskedet kommer efter att skjutvapen hittats på en gågata efter ett större bråk. I fjol inträffade ett fyrtiotal skjutningar i den aktuella polisregionen, visar siffror som SvD tagit del av.

Under strecket
Publicerad

Under måndagskvällen hittades skjutvapen på en gågata efter ett större bråk. Här en bild från en tidigare incident i Fittja.

Foto: TT Bild 1 av 1

Under måndagskvällen hittades skjutvapen på en gågata efter ett större bråk. Här en bild från en tidigare incident i Fittja.

Foto: TT Bild 1 av 1
Under måndagskvällen hittades skjutvapen på en gågata efter ett större bråk. Här en bild från en tidigare incident i Fittja.
Under måndagskvällen hittades skjutvapen på en gågata efter ett större bråk. Här en bild från en tidigare incident i Fittja. Foto: TT

Ett femtontal personer hamnade av oklar anledning i bråk i Fittja under måndagen, vid halv nio-tiden på kvällen. Polisen fick rycka ut för att skingra männen.

Läget är mer spänt än vanligt i Fittja.

Inte så långt från platsen ska ett skarpladdat skjutvapen ha hittats, något som bekräftades för SvD tidigare:

– Under det här arbetet har vi funnit ett vapen som vi har beslagtagit och som ska utredas. Vi har nu startat en förundersökning angående brott mot vapenlagen, uppgav polisens ledningscentral.

Vilken typ av av vapen har ni hittat?

– Vi har helt enkelt hittat ett vapen som ska undersökas.

Polisens förundersökningsledare Andrea Hamnes, polisregion Syd, säger till SvD att läget är något förändrat just nu i området.

”Lokalpolisområdets bedömning är för närvarande att läget är mer spänt än vanligt i Fittja. Med anledning av det vidtar polisen extra operativa åtgärder samt bedrivs en förundersökning gällande händelserna”, skriver hon i ett mejlsvar till SvD.

Annons
Annons

Enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet ska det skjutvapen som hittades på en gångbro i anslutning till bråket ha varit en automatkarbin. Det har dock inte bekräftats för SvD. Vapnet ska ha dumpats av personer som var kopplade till bråket.

119 skjutningar i polisregionerna i Stockholm

Den polisregion i Stockholm som i fjol var mest drabbad av skjutningar var polisregion Nord, då 71 skjutningar inträffade. I Syd avlossades skott från skjutvapen vid 44 kända tillfällen, enligt siffror som Nationella operativa avdelningen tagit fram åt SvD.

Sammanlagt 119 skjutningar bekräftades i fjol i alla tre polisområden i Stockholms län, som också resulterade i tio avlidna och 47 skadade.

Hittills i år är det dock polisområde Syd som drabbats mest av skjutningar. Under årets fem första veckor hade tio skjutningar inträffat i polisområdet, som alltså innefattar flera kommuner, bland annat Huddinge, Botkyrka och Haninge. Samma period har fyra skjutningar inträffat i området Nord.

De fem första veckornas skjutningar i år har resulterat i tre avlidna och 14 skadade. Inga skjutningar har rapporterats i city-området.

SvD har sökt nattvandrarna i Fittja för att få deras bild av situationen, dock utan att lyckas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons