Annons

Polisen: Misstänkta för giftdåd är identifierade

Fem personer har förgiftats av nervgiftet novitjok i Storbritannien. Nu har polisen identifierat de misstänkta gärningsmännen bakom attacken. Enligt uppgifter i de brittiska medierna kommer de från Ryssland. Ett försvagat Storbritannien kommer troligen att få svårt att komma åt de som misstänks för dåden.

Under strecket
Publicerad

Fem personer har förgiftats av nervgiftet novitjok i Storbritannien. Nu har polisen identifierat de misstänkta gärningsmännen bakom attacken.

Foto: Matt Dunham/AP
Foto: Matt Dunham/AP

Fem personer har förgiftats av nervgiftet novitjok i Storbritannien. Nu har polisen identifierat de misstänkta gärningsmännen bakom attacken.

Foto: Matt Dunham/AP
Fem personer har förgiftats av nervgiftet novitjok i Storbritannien. Nu har polisen identifierat de misstänkta gärningsmännen bakom attacken.
Fem personer har förgiftats av nervgiftet novitjok i Storbritannien. Nu har polisen identifierat de misstänkta gärningsmännen bakom attacken. Foto: Matt Dunham/AP

En brittisk medborgare har dött av nervgiftet novitjok, en annan är svårt sjuk. En polisman och två ryska medborgare håller fortfarande på att återhämta sig. Miljontals pund har lagts ner på att dekontaminera en hel stadskärna. Polisen har jobbat övertid. Nu pekar allt starkare bevismaterial mot att Ryssland ligger bakom attacken.

Polisen i Storbritannien har identifierat ”flera” ryska misstänka gärningsmän, uppger Press Association. En källa säger till nyhetsbyrån att de identifierats tack vare övervakningskameror. Deras uppgifter uppges stämmer överens med personer som reste till Storbritannien i mars då den före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades.

Ryssland har utfört en attack på brittisk mark som orsakat en brittisk medborgares död.

Annons
Annons
Foto: Matt Dunham/AP

Redan då anklagade Storbritannien Ryssland för attacken. Det ledde till en diplomatisk kris som trappades upp då två britter plötsligt insjuknade av nervgiftet i juli.

”Ryssland har utfört en attack på brittisk mark som orsakat en brittisk medborgares död”, sade Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson till underhuset förra måndagen.

Foto: Matt Dunham/AP

Samma dag släpptes rapporten om att 44-åriga Dawn Sturgess dött av nervgiftet. Hennes partner, 45-åriga Charlie Rowley, håller på att återhämta sig och har hjälpt polisen med utredningen.

Sturgess och Rowley tillbringade dagen innan de insjuknade i en park i Salisbury i närheten av platsen där Sergej och Julia Skripal kollapsade. Där uppges de ha hittat föremålet som använts för att transportera nervgiftet.

Förra onsdagen hittade polisen föremålet hemma hos Charlie Rowley. Enligt uppgifter i de brittiska medierna låg nervgiftet i en liten parfymflaska. Dawn Sturgess uppges ha sprutat innehållet i flaskan på sin handled. Charlie Rowleys bror Matthew säger till Mail Online att hans bror tyckte att flaskan luktade underligt ”som ammoniak”.

Då Storbritanniens premiärminister Theresa May träffade Donald Trump förra veckan bad hon den amerikanska presidenten att lyfta upp nervgiftattacken under sitt möte med Vladimir Putin. Men i Helsingfors var Trump försiktig med att rikta kritik mot Ryssland och gav intrycket att han litade mer på Putin än på USA:s allierade och sina egna underrättelseorganisationer.

Annons
Annons

Ryssland har vägrat utlämna de två huvudmisstänkta.

En stor fråga är hur Storbritannien, som redan är försvagat på grund av brexit, går vidare nu.

Landet kämpade med att tackla Kreml efter mordet på den före detta KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i London år 2006. Först tio år efter mordet gav en offentlig utredning Putin skulden. Ryssland har vägrat utlämna de två huvudmisstänkta, Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun, till Storbritannien.

Aleksandr Litvinenkos änka Marina skriver i The Times att Storbritanniens svaga respons bara gjort Putin modigare.

Efter attacken i Salisbury i mars utvisade tjugo länder sammanlagt 150 ryska diplomater. Kreml, som förnekar attacken och kallar den brittisk propaganda, utvisade ett lika stort antal diplomater.

Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace ifrågasatte på torsdagseftermiddagen uppgifterna om att polisen identifierat flera misstänkta gärningsmän bakom giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal.

"Jag tror att den här storyn hör hemma i facket för okunnighet och vilda spekulationer", skriver Ben Wallace på Twitter , som ett direkt svar till brittiska PA:s rapportering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons