Annons

Polisen: Gärningsmannen filmade attacken

Philip Manshaus misstänks för attacken.
Philip Manshaus misstänks för attacken. Foto: Cornelius Poppe/AP

Terrormisstänkte Philip Manshaus filmade moskéattacken med en kamera ovanpå en hjälm – likt terroristen i Christchurch. Det sa polisen vid en pressträff på måndagseftermiddagen.

Under strecket
Publicerad

21-åringen ska enligt polisen ha haft på sig en hjälm vid moskéattacken i norska Bærum. Ovanpå hjälmen hade han monterat en mindre kamera – precis som attentatsmannen i Nya Zeeland som mördade över 50 personer i en moské. Den attacken direktsändes på sociala medier.

– Han bar en hjälm och på den satt en Gopro-kamera som filmade och som gett oss viktiga bevis. Vi kan inte gå in mer på vad som visas i videon, men den har gett oss bra bevis, sa Pål Fredrik Hjort Kraby vid pressträffen.

På det extremistforum som Philip Manshaus publicerat meddelanden på före attacken, fanns en länk till en sändning på hans egen sociala medie-sida. Sändningen verkar dock aldrig ha fungerat, uppger polisen.

Tillvägagångssättet är väldigt likt hur Christchurch-terroristen direktsände terrordådet på Nya Zeeland.

På pressträffen framkom också att han ska ha kört till moskén i en bil, och att han äger flera vapen varav flera ska vara lagliga och registrerade.

Ingenting tyder i nuläget på att det finns fler misstänkta gärningspersoner inblandade – och enligt norska myndigheter ska inga ytterligare attacker ha planerats.

Det var alltså på lördagseftermiddagen som 21-åringen klev in på Al-Noor Islamic Centre i Bærum, en förortskommun väster om Oslo, och öppnade eld.

Två äldre moskébesökare övermannade 21-åringen och lyckades hålla fast honom till dess att polisen kom. Endast tre personer befann sig i moskén, enligt tidningen. Ingen skadades allvarligt.

Manshaus misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster. Hon hittades död vid en husrannsakan efter det misslyckade dådet. Det är fortfarande oklart hur eller varför systern ska ha mördats.

Polisen har ännu inte hitta något motiv bakom mordet på styvsystern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons