Annons

Polisen om Akademien: ”Har fått in en anmälan”

En anmälan om brott som rör Svenska Akademien har kommit in till Stockholmspolisen.

– Jag kan berätta att ärendet är under bearbetning, säger Fredrik Fallström, gruppledare för joursektionen Stockholmspolisen city.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson.

Foto: Malin Hoelstad/SvD och Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson.

Foto: Malin Hoelstad/SvD och Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault  och hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson.
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson. Foto: Malin Hoelstad/SvD och Anders Wiklund/TT

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har på Svenska Akademiens uppdrag utrett samtliga Akademieledamöters kopplingar till den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans kulturverksamhet Forum. Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius har i en intervju med SvD avslöjat att advokatbyrån efter utredningen uppmanat Akademien att polisanmäla Forum.

Sara Danius berättade också att Akademien trots rekommendationen beslutat att inte göra någon polisanmälan, men att advokatbyrån sagt att “vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts”

Under helgen har det kommit in en polisanmälan som rör Svenska Akademien och kopplingarna till Forum, säger Fredrik Fallström, gruppledare för joursektionen Stockholmspolisen city till SvD.

Annons
Annons

Polisen kommer inte att gå vidare med anmälan förrän på måndag, och Fredrik Fallström kan inte berätta vad det är för brottsrubricering eller om det finns några misstänkta gärningsmän.

– Själva ärendet ligger under bearbetning och man kommer att titta vidare på det på måndag. Det är vad jag kan berätta i nuläget, säger Fredrik Fallström.

Han kan inte heller berätta vem som gjort anmälan.

Sara Danius har berättat för SvD att advokatbyråns utredning visar att Katarina Frostenson är hälftenägare i Forum, och att det “kom som en stor överraskning” för övriga ledamöter.

– Akademien får inte dela ut pengar till en ledamot. Så vi har brutit mot våra egna jävsregler. Ansvaret är vårt, men visst är det märkligt att vi inte fått veta, sade Danius till SvD.

I intervjun framkom också att advokatbyråns utredning kom fram till att Forum kan misstänkas ha bedrivits i strid med skattelagstiftning, bokföringslag och kommunala regler för utskänkning.

Krisen kring Svenska Akademien startade i höstas, när 18 kvinnor i Dagens Nyheter anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp. Åtta förundersökningar om misstänkta sexuella övergrepp inleddes mot Arnault. Sju av dem har lagts ned och en är fortfarande öppen, säger Arnaults juridiska företrädare Björn Hurtig till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons