Annons

Polisen: Rekordmånga nya id-bedrägerier

Aldrig förr har så många bedrägeribrott polisanmälts som i augusti 2018, 21 205. Jämfört med de åtta första månaderna 2017 har antalet anmälningar i år ökat med 24 procent.

– Det handlar oftast om identitetsintrång, säger Jan Olsson, på Polisens Nationella Bedrägericenter, NBC.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Foto: Jessica Gow/TT

Antalet anmälda fall av datorbedrägeri ökar markant. Det kan handla om kreditköp i andra personers namn, men framförallt genom så kallade CNP-ärenden (cards not present). Då stulna kortuppgifter används för att köpa saker på nätet – utan att något fysiskt kort stulits.

Bara i augusti var siffran för anmälda CNP-brott 11 315. NBC redovisar inte bara anmälda brott utan även inkomna ärenden. Ett CNP-ärende kan därför innehålla flertalet bedrägliga transaktioner.

– Antalet anmälda datorbedrägerier har ökat med närmare 45 procent jämfört med samma period i fjol, berättar Jan Olsson.

Marknaden måste svara upp och skydda kunderna.

Även bedrägerier med hjälp av internet, till stor del annonsbedrägerier och kreditköp i andra personers namn, har ökat. Under de första åtta månaderna har det anmälts cirka 25 procent fler brott än vid samma period i fjol.

Annons
Annons

Jan Olsson, som de senaste tio åren speciellt jobbat med bedrägerier, ser en oroande utveckling:

– Som jag ser det behövs två saker. Marknaden måste svara upp och skydda kunderna. Här ligger Nordea i framkant måste jag säga. Den andra är hur kommande EU-direktiv formuleras. Man har tröttnat på att handeln inte kan identifiera sina kunder. Förhoppningsvis kommer GDPR-lagen (allmänna dataskyddsförordningen som antogs den 25 maj i år) att spela en allt större roll i framtiden, säger Jan Olsson.

Hur kommer bedragarna över informationen?

– Kortnummer, utgångsdatum, och CCV-koder säljs på Darknet, berättar Jan Olsson.

Antalet anmälda bidragsbrott under de åtta första månaderna har gått ner.

Bedrägerier med fysiska kontokort i butik eller på nätet har dock minskat. Antalet anmälda brott i den kategorin har gått ner med nästan 35 procent.

Minskat har även fakturabedrägerier, med cirka 45 procent jämfört med 2017.

Antalet anmälda bidragsbrott under de åtta första månaderna har gått ner med 13 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons