Annons

Förorten nytt fokus för polisens kameror

Polismyndighetens bevakningskameror kommer nästa år att spana över Friends Arena, Tele2 Arena samt flera utsatta förortsområden i 08-området.

– Utvecklingspotentialen är gigantisk, säger Stefan Singman, polisens projektledare i Region Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Östberga tillhör områden i ytterstaden som polisen kommer att börja kamerabevaka.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

Bengaler brinner under ett derby mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2

Östberga tillhör områden i ytterstaden som polisen kommer att börja kamerabevaka.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Östberga tillhör områden i ytterstaden som polisen kommer att börja kamerabevaka.
Östberga tillhör områden i ytterstaden som polisen kommer att börja kamerabevaka. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den 1 augusti tillkom möjligheten för polisen att använda kamerabevakning utan tillstånd upp till 90 dagar. Med den nya lagen ska Polismyndigheten och kommuner enklare kunna söka och få varaktiga tillstånd till kamerabevakning för att bekämpa brott, ordningsstörningar och för att öka tryggheten på offentliga platser.

Sådan kameraövervakning sker redan i Järva (Rinkeby, Tensta och Husby), i Kungsträdgården, på Stureplan, Medborgarplatsen och vid Sergels torg.

Nästa citystråk som får kamerabevakning blir Vasagatan, där kamerorna nästa år ska spana över Klarakvarteren.

– Historiskt sett har vi i en förundersökning varit beroende av information inhämtade från andras kameror. Nu har vår it-avdelning byggt upp en helt ny plattform som ska kunna ta emot rörlig bild både i realtid och i efterhand. Det är en väldigt stor hjälp i arbetet, säger Stefan Singman.

Annons
Annons

Bengaler brinner under ett derby mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Avgörande genombrott mot grov brottslighet via kamerabevakning har redan skett under året. Efter ett mord på en pizzeria i Rinkeby kunde till exempel flera tidigare misstänkta avföras från utredningen och en man häktas.

Den grönblå budget som nyligen klubbades i Stockholms stadshus innehåller en särskild trygghetsfond på 100 miljoner kronor. Fonden ska bland annat finansiera en mångdubbling av antalet kameror i staden. I ambitionen utvecklas ett nytt samverkansavtal med polisen som inbegriper både strategisk och operativ samverkan.

Bengaler brinner under ett derby mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena.
Bengaler brinner under ett derby mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi har gjort en stor inventering med hjälp av lokalområdespolisen för att kunna identifiera var behovet är som störst, berättar Stefan Singman.

Fokus i arbetet har legat på områden i ytterstaden, men även utsatta kranskommuner har ingått.

– Södertälje är näst på tur i projektet för att sätta upp egna bevakningskameror. Kriteriet är naturligtvis att det ska sammanfalla med brottsbekämpning, berättar Stefan Singman och tillägger att han har en omfattande lista även från andra kommuner framför sig.

I Stockholm har flera viktiga områden i ytterstaden identifierats. Här återfinns i västerort Hässelby, Vällingby och Brommaplan. I söder har Gullmarsplan, Enskede, Östberga och Älvsjö hamnat på samma lista över områden vars brottsstatistik sticker ut.

– I city bedömer vi att Fridhemsplan och Odenplan också är platser av strategisk vikt att kamerabevaka, säger Stefan Singman.

Även fotbollshuliganer får i framtiden svårare att undgå upptäckt efter bråk och skadegörelse i anslutning till matcher, är det tänkt.

– Vi har en bra relation till de som äger arenorna Friends och Tele2. De är positiva till att vi kan skaffa oss eget material och inte måste begära ut film från deras egna kameror, säger Stefan Singman.

Polisen har rätt att sätta upp kameror under 90 dagar och samtidigt söka tillstånd. Kamerorna får sitta kvar så länge Datainspektionens utredning pågår. Ingen poliskamera har ännu tagits ner.

– Kamerabevakning är ännu i sin linda, säger Stefan Singman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons