Annons

Polisen struntade i att leta efter rymlingar

Polisen har i flera fall struntat i att rycka ut när personer rymt från Migrationsverkets förvar, visar SvD:s granskning. I andra fall har polisen dröjt.

– De blir efterlysta i ett särskilt system, säger Kjell Lindgren, polisen i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Polisen i Stockholm uttalar sig inte om specifika fall, men menar att man inte agerar om det saknas möjligheter att hitta personer som rymmer från Migrationsverkets förvar.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Polisen i Stockholm uttalar sig inte om specifika fall, men menar att man inte agerar om det saknas möjligheter att hitta personer som rymmer från Migrationsverkets förvar.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Polisen i Stockholm uttalar sig inte om specifika fall, men menar att man inte agerar om det saknas möjligheter att hitta personer som rymmer från Migrationsverkets förvar.
Polisen i Stockholm uttalar sig inte om specifika fall, men menar att man inte agerar om det saknas möjligheter att hitta personer som rymmer från Migrationsverkets förvar. Foto: Lars Pehrson

Personalen på Migrationsverkets förvar ska larma polisen när intagna rymmer, vilket också sker. SvD:s granskning visar att drygt 250 personer rymt från förvaren, sedan 2010.

Men incidentrapporterna som SvD granskat visar att polisen ibland dröjer – eller inte kommer alls när någon rymt.

I ett fall 2012 på förvaret i Flen, tvingades personalen trycka på ett så kallat skarpt larm, vilket betyder att något allvarligt och akut inträffat.

En manlig förvarstagen hade besök. Två personal gick ner i källarvåningen för att släppa ut besökaren och ta med mannen till förvaret. När en kvinnlig personal var ensam kvar med besökaren så attackerade han henne bakifrån. Han tog tag om hennes mun så att hon inte kunde skrika, samtidigt höll han fast hennes arm i ett grepp så att hon inte kunde larma.

Annons
Annons

I de fall vi får en hint om att personen åkt till en plats, då kollar vi där naturligtvis.

Exakt hur den förvarstagne lyckades springa ut vid tillfället framgår inte i rapporten, annat än att personalen inte hann reagera. Den besökande mannen sprang sedan och båda lyckades fly.

En väktarbil var snabbt på plats och den kvinnliga personalen fördes till sjukhus. Men personalen noterar i incidentrapporten: ”Polis tillkallades men det tog cirka 30 minuter”.

I ett annat ärende från sensommaren 2014 befann sig två personal från förvaret i Märsta med en intagen på Danderyds sjukhus. Den gången prioriterade polisen bort rymningen.

Den intagne lyckades fly medan en i personalen parkerade bilen. Personalens larm går vidare direkt till polisen. Under tiden försökte personalen att jaga rätt på den intagne rymlingen, men tappade snart bort honom.

I rapporten noteras: ”Polisen bedömer att situationen inte är akut och beslutar därför att inte göra en utryckning.”

Enligt polisen i Stockholm, som inte uttalar sig i de specifika fallen, agerar man inte om det saknas möjligheter att hitta personer som rymmer.

– Det är när vi inte har någonstans att leta. Men alla blir efterlysta i vårt system. Det är samma sak när det gäller förvarstagna, säger Kjell Lindgren, presstalesperson hos polisen i Stockholm.

Det finns ärenden där ni inte skickar ut någon vid rymning. Varför?

– Om de ringer och säger att de såg personen för en timme sedan, då är det inte särskilt lönt att leta runt förvaret, säger Kjell Lindgren.

Förutsättningen för att hitta dem är att veta var vi ska leta, det är den gordiska knuten.

Förvarstagna som rymmer kan också vara svåra att identifiera, menar Lindgren.

– De blir efterlysta i ett särskilt system, i de flesta fallen är det bara en födelsetid och ett namn. Förutsättningen för att hitta dem är att veta var vi ska leta, det är den gordiska knuten. Ofta har de inte en aning var de tar vägen, säger Kjell Lindgren.

– I de fall vi får en hint om att personen åkt till en plats, då kollar vi där naturligtvis.

Åker ni alltid ut på rymningar som sker i till exempel förvaret i Märsta?

– Nej, då har de ju letat på egen hand runt förvaret. Om någon rymde för till exempel en minut sedan så kan man tänka att vi åker ner till pendeltågsstationen, om man tänker att de ska ta kommunalt färdmedel. Men det bygger på att det är hyfsat färskt, så att det ska vara någon idé, säger Lindgren till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons