Annons

Polisen: Vi kontrollerade aldrig vapenhandlaren

I en utredning med koppling till Bandidos hittades en sydafrikansk pistol som hade sålts av 43-åringen, visar SvD:s granskning.
I en utredning med koppling till Bandidos hittades en sydafrikansk pistol som hade sålts av 43-åringen, visar SvD:s granskning. Foto: Polisens förundersökning

Polisen i Bergslagen erkänner att de brutit mot vapenförordningen när de inte granskat vapenhandlarnas böcker under flera år. SvD har berättat om en 43-årig jägare som sålde nästan trehundra vapen illegalt – utan att kontrolleras.

Under strecket
Publicerad

Den 43-årige vapenhandlaren antecknade inte ett enda inköp eller en försäljning i sina vapenböcker under de 28 månader som hans illegala vapenaffär pågick. Sidorna i vapenboken från perioden är tomma.

Enligt vapenförordningen ska polisen granska vapenhandlarnas böcker minst en gång om året. Men polisen utförde aldrig några kontroller i regionen under flera år och 43-åringen kunde fortsatta sina affärer ostört.

Christian Eriksson tillträdde som gruppchef för vapenhandläggarna i polisregion Bergslagen ett halvår före den 43-årige jägaren avslöjades. Då låg hela rutinen för kontroll av vapenhandlare nere och det skulle dröja ytterligare innan kontrollerna återupptogs. Christian Eriksson erkänner för SvD att polisen brutit mot sina skyldigheter.

– 2016 och 2017 har inga inspektioner skett. Det finns ingen orsak eller ett ledningsbeslut bakom det. Det var ganska turbulent och den föregående chefen hade blivit sjukskriven, säger han.

En period av utdragna handläggningstider för vapenlicenser och låg bemanning gjorde att polisen prioriterade bort säkerhetskontrollerna. Det är en av polisens förklaringar.

Annons
Annons

Hur ser ni på ert ansvar för att 43-åringens vapen hamnade i händerna på gängkriminella?

– Jag är tveksam om det hade gått att avstyra, säger Christer Eriksson.

Han menar att även om de hade upptäckt att sidorna var tomma, så hade de inte kunnat se om 43-åringen faktiskt köpt in några vapen.

Systemet med vapenböcker och vapenhandlartillstånd är fortfarande analogt. Det handlar om fysiska böcker och pappershandlingar som inte går att spåra digitalt. Christian Eriksson menar att det är ett förlegat system som gör det svårt att kontrollera vapenhandlarnas affärer och som är avhängigt handlarens ärlighet.

– Kontrollmöjligheterna är större för privatpersoner som köper vapen än för vapenhandlarna. Det finns utrymme att gömma undan vapen som handlare och det är inte okej.

Först från och med i år har polisen i Bergslagen börjat göra årliga kontroller på de drygt 40 vapenhandlare som är verksamma i regionen. Trots kontrollerna kan polisen inte lova att brottslig verksamhet kan stoppas.

– Jag önskar att vi kunde säga att eftersom vi nu utför kontroller kan vi utesluta att detta inte sker igen – men det kan jag inte. Så som systemet är riggat i dag är det utanför vår kontroll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons