Annons

”Polisens problem började redan för 15–20 år sedan”

Polisförbundet välkomnar SvD:s granskning av polisen, som visat på akut polisbrist, utredningar på hög och poliser som flyr yttre tjänst. Krisen är inte ny och det krävs en ”rejäl” löneökning för att ändra trenden, enligt Anna Nellberg Dennis, vice ordförande för Polisförbundet.

Under strecket
Publicerad

”Vi befinner oss i en bister verklighet”, säger Anna Nellberg Dennis, vice ordförande för Polisförbundet.

Foto: TT/Polisförbundet

”Vi befinner oss i en bister verklighet”, säger Anna Nellberg Dennis, vice ordförande för Polisförbundet.

Foto: TT/Polisförbundet
”Vi befinner oss i en bister verklighet”, säger Anna Nellberg Dennis, vice ordförande för Polisförbundet.
”Vi befinner oss i en bister verklighet”, säger Anna Nellberg Dennis, vice ordförande för Polisförbundet. Foto: TT/Polisförbundet

Sedan polisens omorganisation inleddes för två år sedan har poliser i yttre tjänst minskat, polischefer vittnar om polisbrist och svåra ärenden som våldtäkter prioriteras ned.

Omorganisationen och låga löner är två orsaker till krisen inom polisen som framkommer i SvD:s artiklar.

Kritiken består i att polisen inte kommer närmare medborgarna trots löfte om det motsatta, polischefer saknar resurser och förändringarna i organisationen drar ut på tiden.

Vi befinner oss i en bister verklighet och det förvärras av att fler yngre poliser lämnar yrket.

Men polisen problem började redan för 15–20 år sedan, enligt Anna Nellberg Dennis, Polisförbundets vice ordförande.

– Vi befinner oss i en bister verklighet och det förvärras av att fler yngre poliser lämnar yrket, och det är större avhopp. Men polisbristen beror på att flera regeringar har saknat en långsiktig strategi, säger hon.

Annons
Annons

Inrikesministern Anders Ygeman anser att akut polisbrist är ”att ta till överord” och att vi behöver få ut mer av polisen, vad tycker ni om det?

– Vi gör en annan bedömning, det är riktigt att polisen inte levererar men det beror på polisbrist och en strukturell underbemanning med ett enormt övertidsuttag, säger hon.

Samtidigt som Ygeman säger till SvD att det finns fler polisanställda än någonsin behövs det ändå fler poliser. Socialdemokraterna vill anställa 10 000 fler på myndigheten, varav minst häften poliser. det tycker förbundet är bra.

För Polisförbundet är högre lön en av de viktigaste åtgärderna för att göra polisyrket mer attraktivt och därmed lösa polisbristen. Anna Nellberg Dennis vill inte säga hur mycket i kronor, men det krävs en ”rejäl” höjning.

Våra medlemmar känner sig otillräckliga vilket skapar frustration och stress

Dålig lön i kombination med underbemanning, högar med väntande utredningar och övertid är orsaker till polisbristen, anser förbundet.

– Våra medlemmar känner sig otillräckliga vilket skapar frustration och stress, säger hon.

Till SvD säger rikspolischefen Dan Eliasson att de låga lönerna beror på hans företrädare och samtidigt kan han inte ”höja lönerna hur som helst” eftersom det finns regelverk som styr lönesättningen.

Men Dan Eliasson lovar att det ska bli bättre till 2018 och kräver 3,9 miljarder för kommande år för att organisationen ska bli bättre.

– Vi hoppas det och vi måste tro det, säger Anna Nellberg Dennis.

Polisförbundet jobbar själva med att förbättra situationen genom en nationell samling för polisyrket, där regeringen och polismyndigheten ingår. Bland annat försöker de skapa andra karriärvägar för poliser som inte bara gäller chefstjänster, och de arbetar med frågor som hot och våld mot poliser.

Den bild som framkommer av polisen kris i SvD betyder mycket för både för allmänheten och polisen själva, tycker Anna Nelleberg Dennis.

– Det är viktigt att allmänheten och polisen får se att det faktiskt ser ut så här och att de här rösterna blir hörda.

Polisens krissvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons