Annons

Polisens trumfkort efter sprängdåden ger resultat

Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö tidigt på tisdagsmorgonen.
Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen i Malmö säger till SvD att ”trygghetskameror” spelat en avgörande roll i jakten på gärningsmännen som tros ligga bakom sprängdåd i Malmö. De nya kamerornas inzoomningsmöjlighet ger fler ledtrådar och bevis än vad som tidigare var möjligt.

Under strecket
Publicerad

Tre sprängningar inträffade under ett dygn i Malmö tidigare i veckan.

Två skedde mot flerfamiljshus i Rosengård, och en sprängladdning detonerade på Adelgatan i centrala Malmö natten till tisdagen. I detonationen förstördes delar av fasaden till en nattklubb bredvid en restaurang.

Under tisdagen grep polisen två unga män som sedan anhölls misstänkta för explosionen på Adelgatan. Båda är kända hos polisen sedan tidigare, men fler kan komma att frihetsberövats.

Bevakningskameror har pekat polisen rakt mot de misstänkta gärningsmännen, berättar Andy Roberts, chef för polisområde norr i Malmö.

– Trygghetskamerorna har varit jätteviktiga och har redan gett resultat. De har gett oss en tydlig bild över händelseförloppet.

Vad för typ av resultat?

– Det kan jag inte säga på grund av förundersökningssekretess. Men man kan säga att vi har fått en klar bild, om du förstår vad jag menar.

Joakim Söderström, expert på kamerabevakning och tidigare nationellt ansvarig för Polismyndighetens kamerasatsning, är inte förvånad att Malmöpolisen gjort framsteg tack vare kamerorna.

Annons
Annons

– Kamerorna har sedan de sattes upp varit bidragande och i vissa fall helt avgörande till att brott klarats upp. De kan i vissa fall fungera bättre än ett vittne, säger Söderström.

Han är numera vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen, men deltog intensivt i arbetet när Malmö fick sina första kameror.

– De första fem sattes upp på Stortorget 2012 och har därefter utökats till att omfatta brottsutsatta platser, som Sevedsplan och Rosengård, säger Söderström.

Sedan dess har kamerorna blivit fler runt om i landet, vilket lett till en debatt om övervakning och integritet, samtidigt som poliskåren fått bättre möjlighet att samla teknisk bevisning. Söderström uppskattar att polisen har omkring 150–200 kameror utplacerade i dag.

Den höga kvaliteten i kombination med inzoomningsmöjligheterna gör att man kan se små detaljer på långa avstånd, som färgen på någon skosnören, tatueringar eller ögonfärg, berättar Söderström.

– Om kamerorna bara står och filmar allmänt över ett område blir kvalitén sämre än om en operatör aktivt zoomar in på exempelvis en narkotikaaffär, säger han.

Dödsskjutningar och utbredd narkotikahandel är två orsaker till varför kameror används i större utsträckning i dag.

– Det räcker inte att bara använda sig av kameror, det är kombinationen av människa och teknik som utgör ett kraftigt verktyg mot brott, säger Söderström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons