Dagens namn: Östen
måndag 26 augusti kl. 06.42

Poliskyttar i Finland gripna och de asiatiska börserna faller

Börsfall och svag kinesisk valuta, fler kommuner öppnar upp för tiggeriförbud och Macron genomförde en vågad kupp på G7-mötet i Biarritz. Här är morgonens viktigaste nyheter.

I dagsläget har redan fyra kommuner beslutat om att begränsa tiggeri – och fler kan det bli. En rundringning av Ekot visar att ytterligare minst tio kommuner – nio av dem M-styrda, och en SD-styrd – har svarat att man antingen ska eller med stor sannolikhet kommer införa begränsningar av tiggeri.

Det flera experter varnade för i fredags ser i dag ut att bli sanning, när de större asiatiska börserna backade rejält på måndagsmorgonen. Detta efter att handelskriget mellan Kina och USA eskalerade inför helgen, när Kina aviserade nya tullar mot USA som i sin tur svarade med att höja tullarna mot Kina. Samtidigt föll kinesiska yuanen till sin lägsta nivå på tolv år under måndagens tidiga handel.

Två personer i en svenskregistrerad bil har gripits i Finland efter en polisskjutning under söndagskvällen. Gripandet skedde i närheten av Tammerfors, efter en halvtimmeslång biljakt. Skadeläget för poliserna – som svarade på ett larm vid Borgå när de besköts – beskrivs som stabilt, och en har till och med fått lämna sjukhuset.

Det ska ha uppstått en stor förvirring under gårdagen vid G7-mötet i Biarritz när Irans utrikesminister Javad Zarif plötsligt dök upp, på inbjudan från Frankrikes president Emmanuel Macron. Enligt Frankrike ska man ha meddelat resterande delegationer om Zarifs besök i förväg, medan amerikanska medarbetare enligt Reuters hävdar att besöket var en överraskning.

Helgens demonstrationer var några av de mer våldsamma i Hongkong.
Helgens demonstrationer var några av de mer våldsamma i Hongkong. Foto: Kin Cheung/AP

Hongkong mot ett nytt Himmelska fridens torg-tragedi?

Helgens sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Hongkong var kanske den våldsammaste hittills. Demonstranter ska ha kastat Molotov-cocktails, och polisen grep 36 personer – varav en av dem endast tolv år gammal. Oron ökar för en ny Himmelska fridens torg-tragedi, och till SvD säger M-ledaren Ulf Kristersson att det är dags att ”tala i klartext” om vad som sker i Kina.

Trumps rädsla – den verkliga orsaken till Grönlandsbråket

Trumps plötsliga Grönlandsvurm verkar absurd, men bakom det nya intresset ligger allt annat än galenskap för USA. Arktis ökar i betydelse – men varför drar cirkus Trump igång just nu, och varför just på Grönland? Svaren på båda frågorna landar, som så mycket annat, i Kina, skriver SvD:s Mikael Törnwall.

Annons
Annons
Annons