Annons

Charlotta Buxton:Avgångskrav pressar May inför valet

I jakten på svar efter terrorattacken på London Bridge riktas kritik mot politikern som var inrikesminister i sex år – premiärminister Theresa May. Labourledaren Jeremy Corbyn kräver nu hennes avgång.

Under strecket
Publicerad

Theresa May.

Foto: Steve Parsons/AP Bild 1 av 3

Jeremy Corbyn, partiledare för Labour.

Foto: Stefan Rousseau/AP Bild 2 av 3

En polisman meddelar människor att lämna området kring London Bridge, strax efter att terrorattacken har inträffat på lördagskvällen.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 3 av 3

Theresa May.

Foto: Steve Parsons/AP Bild 1 av 1
Theresa May.
Theresa May. Foto: Steve Parsons/AP

LONDON Tre dagar före parlamentsvalet kräver Labourledaren Jeremy Corbyn att Theresa May ska avgå. Enligt brittiska kommentatorer använder han sig av en klassisk kampanjmetod – om man upprepar ett slagkraftigt och chockerande påstående tillräckligt ofta kommer väljarna ihåg det i valbåset. Det som upprepas ofta efter den andra terrorattacken i Storbritannien på drygt en vecka är att Theresa May inte stöder polisen.

Antalet poliser i England och Wales minskade med närmare 20 000 under hennes sex år som inrikesminister. Då varnade polisfacket att nedskärningarna skulle påverka deras möjligheter att tackla terrorn. Theresa May kallade det ”crying wolf” – falskt alarm.

I dokumentären rullar han ut en IS-flagga i Regent’s Park i London och grälar med en polis.

Annons
Annons

Jeremy Corbyn, partiledare för Labour.

Foto: Stefan Rousseau/AP Bild 1 av 1
Jeremy Corbyn, partiledare för Labour.
Jeremy Corbyn, partiledare för Labour. Foto: Stefan Rousseau/AP

På måndagen avslöjades det att den 27-åriga gärningsmannen bakom attacken på London Bridge rapporterats till myndigheterna. Han hade också deltagit i en dokumentär om islamister av brittiska Channel 4. I dokumentären rullar han ut en IS-flagga i Regent’s Park i London och grälar med en polis.

Enligt BBC försökte också en vän till gärningsmannen varna myndigheterna att 27-åringen radikaliserats genom att titta på videor på Youtube. Också Salman Abedi, gärningsmannen i Manchester, hade rapporterats till myndigheterna flera gånger.

Misslyckandet med att stoppa gärningsmännen, trots att de rapporterats till polisen, har lett till tuffa frågor för Theresa May.

Också den förra premiärministern David Camerons före detta rådgivare Steve Hilton har riktat kritik mot May.

Theresa May bär ansvaret för säkerhetsmissarna vid London Bridge, Manchester och Westminster Bridge. Hon borde inte försöka bli återvald, hon borde avgå.

”Theresa May bär ansvaret för säkerhetsmissarna vid London Bridge, Manchester och Westminster Bridge. Hon borde inte försöka bli återvald, hon borde avgå”, skriver Steve Hilton på Twitter.

Theresa May får samtidigt kritik för att hon inte offentliggjort en rapport om hur terrorgrupper i Storbritannien finansieras. Rapporten, som sammanställts av inrikesministeriet, skulle ha publicerats i fjol. Den har inte släppts eftersom materialet är “mycket känsligt”.

Annons
Annons

En polisman meddelar människor att lämna området kring London Bridge, strax efter att terrorattacken har inträffat på lördagskvällen.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 1 av 1
En polisman meddelar människor att lämna området kring London Bridge, strax efter att terrorattacken har inträffat på lördagskvällen.
En polisman meddelar människor att lämna området kring London Bridge, strax efter att terrorattacken har inträffat på lördagskvällen. Foto: Matt Dunham/AP

Brittiska medier spekulerar att rapporten avslöjar kopplingar mellan Saudiarabien och terrorgrupper i Storbritannien. Theresa May har nyligen godkänt en storförsäljning av brittiska vapen till Saudiarabien. Också det får kritik av Labour.

Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn föreslår vitt skilda lösningar för hur landet ska tackla terrorhotet.

Theresa May vill stärka övervakningssamhället, utöka polisens befogenheter och öka bevakningen av britternas nätanvändning. Jeremy Corbyn riktar kritik mot vapenhandeln med Saudiarabien. Han vill stoppa finansieringen av terrorgrupper i Storbritannien och ge mer pengar till polisen.

Terrorattacken på London Bridge inträffade mindre än en vecka före parlamentsvalet. Mätningarna visar allt från en stor konservativ majoritet till ett parlament där inget av de två stora partierna kan bilda en majoritetsregering. På torsdagen röstar britterna med terrorn i färskt minne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons