Annons

Henrik Ennart:Politik viktigare än motion om du vill leva riktigt länge

En åldrande befolkning med allt fler vårdkrävande krämpor. Lägg till det förfinade metoder att tidigt upptäcka sjukdomar. Krydda med nya högspecialiserade behandlingar och läkemedel som ska konsumeras livet ut, och det som serveras blir en väldigt dyrbar anrättning.

Under strecket
Publicerad

Allt fler blir allt äldre – om 15 år har antalet 85-åringar fördubblats.

Foto: TTBild 1 av 1

Allt fler blir allt äldre – om 15 år har antalet 85-åringar fördubblats.

Foto: TTBild 1 av 1
Allt fler blir allt äldre – om 15 år har antalet 85-åringar fördubblats.
Allt fler blir allt äldre – om 15 år har antalet 85-åringar fördubblats. Foto: TT

Visst är det trevligt att många av oss får leva längre än förr, men när det är köpta framgångar som inte främst beror på bättre grundfysik finns det anledning att fundera lite över om det är en hållbar utveckling.

Om vår marsch mot allt längre levnad fortsätter i samma takt som hittills kommer hälften av alla barn som föds i år i Sverige att bli 105 år gamla. Om 15 år har antalet 85-åringar fördubblats.

Redan kostar vården av dementa mer än försvarsbudgeten varje år, och det är bara början. Efter 2020 tar utvecklingen fart på allvar och fram till 2050 väntas antalet dementa tredubblas, om utvecklingen kan bromsas. Annars pekar det mot en femdubbling.

Så där ser det ut på många områden, för när vi lever längre innebär det att vi kommer att leva i många år med cancer och andra sjukdomar som tidigare dödade tvärt.

Annons
Annons

I stället för att bygga stabilt från grunden ligger fokus på att lappa och laga när skadan redan är skedd.

I de traditionella kulturer där människor blivit långlivade utan modern sjukvård har åldrandet tvärtom präglats av att den sjukliga tiden på slutet varit kort. Människorna har levt ett aktivt liv, och sedan har de dött knall och fall.

Vem vill inte ha det så?

Om vi var nöjda med att, som för några decennier sedan, leva i 70 år och sedan dö av en hjärtinfarkt så kunde vi förstås strunta i sund mat och livsstil. Men när vi i dag förväntar oss att bli 90 eller mer och med hälsan i behåll, så behöver vi anstränga oss lite mer och också göra förarbetet.

Trots att de enorma framtida vårdbehov som tornar upp sig visar alla tecken på att kunna suga den sista musten ur välfärdsstaten ses den egna hälsan mest som ett individuellt projekt. Det är märkligt eftersom forskningen visar att det finns tydliga gränser för hur mycket vi kan styra vår ålder helt på egen hand.

Det blev gött å leva, helt enkelt.

I dag kan vi kraftigt påverka vår chans att bli 90, men vi kan inte bestämma oss för att bli 100 och räkna med att lyckas. Ändå kommer 100 år att bli en vanlig ålder i framtiden, precis som 90 redan blivit det. Anledningen är att det är samhället som ytterst sätter ramarna för vår hälsa, och att de ramarna kommer att vidgas.

Se bara på vad som hände i det forna DDR efter Berlinmurens fall: 1989 var medellivslängden i Västtyskland sju år högre än i Östtyskland. Mindre än 20 år senare var östtyskarna ifatt.

Forskare vid Max Planck-institutet i tyska Rostock har ägnat mycket tankemöda åt att försöka förstå varför. Svaret låter så här:

Annons
Annons

DDR hade misskött sjukvården av äldre, när västtysk standard infördes blev det ett uppsving. Samtidigt höjdes pensionerna så att de äldre fick råd att värma upp sina bostäder och äta hälsosammare mat.

En del av pengarna spenderades på barnbarnen som därför oftare kom på besök och på köpet fick de äldre mer stimulerande sociala nätverk. Det blev gött å leva, helt enkelt.

Skulle det inte i ett 100-årigt perspektiv vara bättre att jobba färre timmar i veckan men under fler år?

Om våra egna barn ska bli friska superåldringar är det hög tid att fundera på vilka gränser vårt eget samhälle sätter för hälsan. Är det klokt att arbetslivet är hoptryckt till några få år på mitten då många stressar så mycket att de blir utbrända. Skulle det inte i ett 100-årigt perspektiv vara bättre att jobba färre timmar i veckan men under fler år?

Oavsett om vi tittar på stress, tillgången till sund mat, ren luft, rent vatten, miljögifter, chans att röra på sig i vardagen eller natur med biologisk mångfald, så är det sånt som varken vi eller ens sjukvården helt kan styra över. Ändå kan vi aldrig bli riktigt friska i en sjuk miljö.

Varför inte lära av andra sektorer som exportindustrin eller försvaret? På 1990-talet lanserade den brittiska regeringen begreppet ”competition state” – den konkurrerande staten – där alla myndigheter skulle hjälpas åt för att främja exporten av brittiska varor och tjänster.

Bästa sättet att förlänga livet kan faktiskt vara att engagera sig politiskt och flytta ålderstaket.

Ryssland införde för några år sedan en säkerhetsdoktrin där inte bara försvaret utan samhällets alla aktörer ska stå redo att agera på sina respektive områden.

Och på en helt annan arena slog den holländska totalfotbollen igenom med buller och brak redan på 1970-talet. Hemligheten var att alla hjälptes åt.

Det är samhället som sätter ålderstaket. Så bästa sättet att förlänga livet kan faktiskt vara att engagera sig politiskt och flytta taket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons