Annons

”Gråter på jobbet” – brexit bränner ut britterna

Brexit pressar Westminster till bristningsgränsen. Arbetsdagarna är långa. Det landar nya dödshot i inkorgen varje morgon. Parlamentariker gömmer sig i skåp och politiska journalister gråter på jobbet. Fler och fler britter vittnar nu om hur brexit påverkar deras hälsa.

Uppdaterad
Publicerad
Tara Jane O’Reilly berättar att hon ser tecken på posttraumatisk stress hos många parlamentariker.
Tara Jane O’Reilly berättar att hon ser tecken på posttraumatisk stress hos många parlamentariker. Foto: Charlotta Buxton

LONDON ”Har du fått vila?” Frågan är lättsam och artig, men bakom den ligger en verklig oro. Parlamentariker, rådgivare, journalister och till och med personalen i matsalen i Westminster är slutkörda. Orsaken är brexit.

Det är Tara Jane O’Reilly som ställer frågan. Hon arbetar som koordinator för en grupp Labourparlamentariker och har börjat bli riktigt orolig över sina kollegors mentala hälsa. Labourparlamentarikern hon träffar rycker på axlarna och ler. De flesta kämpar tappert, säger O’Reilly, men många är nära bristningsgränsen.

– Den senaste tiden har varit tokig. Många parlamentariker vänder sig till mig för att avlasta sig och jag ser tecken på posttraumatisk stress.

Annons

Parlamentet skulle ha haft påskledigt. Ännu en semester har ställts in på grund av brexit.

Tara Jane O’Reilly vet vad hon pratar om. Hon fick diagnosen efter terrorattacken mot Westminster 2017. Hon har ätit antidepressiva sedan dess och hade tänkt trappa ner på dosen. Kaoset och stressen kring brexit har fått henne att ändra sig.

– Stämningen är väldigt spänd just nu. En vän som är journalist ringde mig en dag då han kommit på jobb och grät. Folk är så trötta, men parlamentarikerna har det allra värst.

Många parlamentariker får dödshot och aggressiva meddelanden nästan varje dag.

– En vän fick två dödshot på samma dag. Det var telefonsamtal. Sedan tillbringade hon eftermiddagen hos polisen. Det innebar att hon inte hann göra sitt jobb den dagen och ledde till ännu mera stress, säger Tara Jane O’Reilly.

Hon sitter i kaféet i Portcullis House. Det moderna huset där parlamentarikerna har sina kontor ligger bredvid Westminsterpalatset. Många av borden är upptagna, trots att det borde vara tomt. Parlamentet skulle ha haft påskledigt. Ännu en semester har ställts in på grund av brexit.

– Det är deadline efter deadline. Brexit skjuts upp hela tiden. Ingen vet vad som kommer att hända och det är svårt att planera framåt, säger Tara Jane O’Reilly.

Jag stängde dörren, släckte lampan och drog jackan över mig.

Osäkerheten bidrar till stressen. Men många parlamentariker är också oroliga över att förlora sin plats i parlamentet om deras väljare upplever att de röstat fel.

En konservativ parlamentariker säger till BBC att brexit fått honom att gömma sig i ett skåp.

– Jag stängde dörren, släckte lampan och drog jackan över mig. Jag röstade för inget avtal, jag röstade för premiärministerns avtal och för Norgemodellen, men vad man än gör får man skällor.

”Många har knappt tid att träffa sin familj eller sina vänner”, säger Tara Jane O’Reilly om den pressade situationen i Westminster.
”Många har knappt tid att träffa sin familj eller sina vänner”, säger Tara Jane O’Reilly om den pressade situationen i Westminster. Foto: Charlotta Buxton

Den konservativa parlamentariker Philip Lee, som är läkare, säger i en intervju att han är orolig över att många av hans kollegor nu lider av ångest och depression. Enligt honom är det ”alldeles tokigt” att förvänta sig att parlamentarikerna kan fatta sansade och välinformerade beslut just nu.

Den konservativa parlamentarikern och euroskeptikern Ben Bradley säger att brexit fått honom att gå upp i vikt. Hans ansikte blossar upp då han tänker på utträdet och han går regelbundet till parlamentshusets hälsocenter för att kolla sitt blodtryck. Han uppger till Financial Times att många av hans kollegor gråter öppet under möten.

En undersökning visar att 64 procent av britterna anser att brexit skadat deras mentala hälsa.

Enligt underhusets ledare Andrea Leadsom är det den nästan oavbrutna strömmen av skäll och hot som påverkat parlamentarikernas mentala hälsa.

Stressen kring brexit gör att Tara Jane O’Reilly inte sover särskilt bra på nätterna. Hon säger att både parlamentarikerna och personalen i Westminster behöver mer hjälp och stöd.

– Vi behöver ledigt. Många har knappt tid att träffa sin familj eller sina vänner.

Offentliga medel läggs nu ner på att ta hand om överarbetade tjänstemän. Miljöministeriet har spenderat närmare 500 000 kronor på att ge sina tjänstemän tillgång till terapeuter. Det är främst de som arbetat med förberedelserna för vad som händer om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal som behöver hjälp.

Men det är inte bara i Westminster man mår dåligt av brexit. En undersökning visar att 64 procent av britterna anser att brexit skadat deras mentala hälsa.

Det är svårt att fatta beslut då man inte mår bra mentalt, säger Tara Jane O’Reilly. Dessutom har den artiga vänlighet som länge präglat stämningen i Westminster börjat försvinna.

– Då man är trött är det lättare att bli kort i tonen. Den brittiska artigheten har försvunnit.

Annons
Annons

Tara Jane O’Reilly berättar att hon ser tecken på posttraumatisk stress hos många parlamentariker.

Foto: Charlotta Buxton Bild 1 av 2

”Många har knappt tid att träffa sin familj eller sina vänner”, säger Tara Jane O’Reilly om den pressade situationen i Westminster.

Foto: Charlotta Buxton Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons