Annons

Politiker och entreprenör snarare än genial navigatör

Monument till Henrik Sjöfararens ära i Lissabon.
Monument till Henrik Sjöfararens ära i Lissabon. Foto: Jorma Valkonen/IBL

”I de europeiska upptäcktsresornas historia har den portugisiske prinsen Henrik Sjöfararen en viktig roll. Han skall ha inlett de resor längs Afrikas kust som slutade med att man hittade fram till Indien. Men jag har hört sägas att allt detta är en bluff, att Henrik inte alls var en sjöfarare. Vad är sant?”

Publicerad

Henrik Sjöfararen levde mellan 1394 och 1460, men trots tillnamnet var han en inbiten landkrabba som under hela livet endast genomförde tre smärre sjöresor mellan Portugal och Marocko.

Myterna om Henrik och hans pionjärgärning är många, men flertalet har avlivats av forskningen. Att han skulle ha varit en ovanligt lärd prins som grundade en navigationsskola i Sagres är ett påhitt från 1500- eller 1600-talet som saknar belägg i samtida källor. Lika omöjliga att bevisa är de hävdvunna påståendena att han skulle ha varit en skicklig skeppsbyggare.

Vad som däremot är oomtvistligt är att Henrik hade sinne för affärer och att han helhjärtat ställde sig bakom satsningen på kolonisation av Atlantens öar och upptäckten av nya länder vid Afrikas kust. Han ville bli rik och var inte rädd för att investera.

Annons

De omfattande privilegier som Henrik Sjöfararen tillskansade sig av kungliga släktingar gav honom stort inflytande över allt portugiserna tog sig för i Afrika och på atlantöarna. Ingen annan portugis kunde lagligt segla till Västafrika utan att först be Henrik om lov och få licens av honom, något som erhölls mot att licensinnehavaren lovade att erlägga en femtedel av affärsvinsten till prinsen.

Eftersom påven gav Kristusorden – en portugisisk korsfararorden som leddes av Henrik – missionsmonopol i området fick han dessutom stort andligt inflytande. Fram till sin död organiserade Henrik personligen omkring en tredjedel av alla expeditioner i söderled, medan resterande två tredjedelar var beroende av honom för godkännande och licensgivande.

Henrik Sjöfararen var alltså varken en tapper upptäcktsresande eller en genial navigatör. Han var en politiker och entreprenör som drömde om profit och hade så goda kontakter att han både kunde förverkliga sina egna drömmar och ge utrymme för andras, mot att han själv tjänade en rejäl hacka på projektet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons