Annons

”Politikerna har byggt sönder vården”

Magnus Isacson.
Magnus Isacson. Foto: Privat, Emil Langvad/TT

Ingenstans i Sverige har vi ett sådant fullständigt sönderfragmenterat system för sjukvård som i Stockholm. Varken patienter eller personal vet längre vem som skall vart, skriver Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin, i en replik.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

REPLIK | VÅRDEN I STOCKHOLM

I sin debattartikel 19/1 skriver den styrande blågröna majoriteten i Region Stockholm om alla satsningar man ska göra och har gjort inom Stockholms sjukvård. Man berömmer sig för att vara en föregångare när det gäller de strukturförändringar som ska ske inom svensk sjukvård. Jag håller inte med.

Man skriver att man bygger ut vården med bland annat nya vårdcentraler och nya närakuter. Mig veterligen har inte Regionen byggt en enda vårdcentral senaste åren. Man har istället sett till att vårdcentralernas budgetar är så slimmade och samtidigt utökat uppdraget så mycket att det knappt startas några nya vårdcentraler över huvud taget. Och i budgeten för 2020 ökas primärvårdens anslag med endast 1,5 procent vilket, med inflation och löneökningar, i realiteten är en neddragning och inte en omställning till god och nära vård.

Däremot har man byggt flertalet närakuter som man till stor del försöker bemanna med allmänläkare. Allmänläkare råder det en skriande brist på och deras kompetens behövs på vårdcentralerna, inte på närakuterna.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Det finns stort vetenskapligt stöd för att kontinuitet inom vården är ekonomiskt och medicinskt effektivt. Kontinuitet finns inte på en närakut. Det finns på en vårdcentral, där man med adekvat bemanning och finansiering skulle kunna sköta en stor del av närakutens uppdrag men med bättre kontinuitet och mer kostnadseffektivt med nöjdare patienter och personal.

Politikerna i Stockholm har inte byggt ut vården, de har byggt sönder den. Ingenstans i Sverige har vi ett sådant fullständigt sönderfragmenterat system som i Stockholm. Det finns så många olika instanser och vårdval att varken patienter eller personal längre vet vem som skall vart.

Senast i raden av nya vårdval är vårdval reumatologi som man genomdrev trots starka protester både från patienter och profession.

Det Stockholms sjukvård behöver är inte fler vårdval och fler närakuter, tvärtom. Vi behöver fungerande vårdcentraler som navet i ett överskådligt och lättförståeligt sjukvårdssystem och vi behöver fungerande sjukhus med öppna vårdplatser.

Magnus Isacson
ordförande Svensk förening för allmänmedicin

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons