Annons

”Politikers övertramp riskerar att spä på förakt”

Flera toppolitiker har krävt ersättning för bilresor, hyrbilar och resor som de inte har haft rätt till. Notan har skattebetalarna stått för. Händelserna riskerar att spä på politikerföraktet – mitt i brinnande valrörelse, säger Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Under strecket
Publicerad

Natali Phalén generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Natali Phalén generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Natali Phalén generalsekreterare för Institutet mot mutor.
Natali Phalén generalsekreterare för Institutet mot mutor. Foto: Lars Pehrson

Under de senaste dagarna har Aftonbladet uppdagat flera fall av ekonomiska oegentligheter kring riksdagskandidater.

Tidningen har bland annat rapporterat att riksdagsledamoten Michael Svensson (M) har krävt ersättning för över 580 mils bilresor i Sverige – när han i själva verket befunnit sig utomlands. Svensson lämnade riksdagen efter avslöjandet och en förundersökning är inledd.

Även KD-ledamoten Penilla Gunther har hoppat av sedan Aftonbladet i sin granskning visat att hon har använt hyrbil för privata resor till släkt och vänner, och låtit riksdagen betala. Däremot sitter KD-toppen Caroline Szyber kvar på sin post efter Aftonbladet avslöjat att hon låtit riksdagen stå för hennes familjs hotellkostnader vid resor till Rom och Venedig.

Annons
Annons

Riksdagsledamöter och politiker sitter på väljarnas uppdrag i en förtroendeposition som är viktig att förvalta väl.

Huruvida dessa fall faktiskt går att benämna som möjlig korruption vill inte Natali Phalén, generalsekreterare för organisationen Institutet mot mutor, uttala sig om. Men hon säger att generellt faller agerande under definitionen korruption när någon medvetet missbrukar makt för att tillskansa sig eller närståenden fördelar på ett otillbörligt sätt.

– Riksdagsledamöter och politiker sitter på väljarnas uppdrag i en förtroendeposition som är viktig att förvalta väl. På så sätt att man så klart inte missbrukar positionen för att dra fördelar för egen vinning, säger Natali Phalén.

Hon anser att händelser där det går att ifrågasätta agerandet riskerar att minska tilltron både till den förtroendevalda och till politiker i allmänhet.

– Därför det är så viktigt att tänka på hur ett agerande uppfattas utåt när man är i en högre position.

Natali Phalén anser att det finns ett behov av att diskutera korruptionsfrågor mer i Sverige.

Överlag är Sverige förskonat från korruption och de flesta agerar eller försöker agera rätt.

– Överlag är Sverige förskonat från korruption och de flesta agerar, eller försöker agera, rätt. Men det betyder inte att eventuella övertramp är mindre allvarliga. De händer ju här också och det är ett tecken på att vi behöver en mer levande diskussion om hur vi ska tänka för att undvika korruptionsrisker eller uppfattningen om att korruption förekommer.

Institutet mot mutor är en ideell näringslivsorganisation mot korruption.

Michael Svensson, Penilla Gunther och Caroline Szyber medger alla fel. Svensson uppger dock att han inte har varit medveten om att fel begåtts tidigare och hänvisar till bland annat ”ren och skär obetänksamhet och dumhet”. Caroline Szyber kallar det inträffade för ”ett genuint misstag”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons